Az eddigi világrend felbomlóban - beismerik a Mücheni Biztonsági konferencián

A második világhaború után kialakult és eddig változatlannak hitt világrend, az azt irányitó világkormánnyal együtt felbomlóban van. A status qou megbomlott. A korábbi hatalmi sulypontok áthelyeződtek.

Uj fenyegetések alakultak ki, amelyek közül két nemzetek feletti  is kiformálódott: a terrprizmus és a "valódi és álmenekültek mingrációja. Ezek egyben sok esetben fellazitják a zárt kulturális tömböket is. Mindez sok esetben az emberek aktiv ellenállását is kiváltja a hivatalos poltikai elittel szemben. A korrábbi liberális rendszerek ideje -és ezt Trump megválasztása mutatja- lejárt. Helytte valami olyasmi formálódik, amit a liberális sajtó folytonosan illiberális rendszernek nevez.

A korábbi hazug társadalmi konszenzus  - amit political correct azaz PC -  nek neveznek felbomlóban van. Láthatjuk kópár ország hivatalos kommunikációja Sztálin gyakorlatot megszégyenitve le akarja továbbra is tagadni a valós világot, de ezzel párhuzamosan az Internetn új nyilvánosság alakul ki. Ezért az éppen uralkodo hatalmi elit - mint az USA elnökválasztási küzdelmei megmutatták - a Netet teszi feleőssé, befolyásának gyengülésének okán az orosz manipulációt és az ugynevezett álhireket jelölve meg. Ugyanakkor egyre világosabban kialakult: álhir az ami kellemetlen a jelenlegi uralkodo elitnek, ami a poltikailag korrekt kommunikációval szemben a valós információt tartalmazza. Természetesen itt is megkelennek valódi álhirek is, ahol megfigyelhető, ezeket éppen az uralkodo hatalmi elit megbizásábóül generáljak egyes csoportok, hogy azután erre való hivatkozással felléphessenek ellene. Ugyanilyen jelenségek a poltikailag irányított válemányformáló csoportok a trollkommandók látrejötte, vagy éppen a fizetett rendzavarók által generált tüntetések, balhék, egyik pillanatról a másikra születő önjelölt politikai pártocskák, "független érdekvédő" csoportok.

A Mücheni Biztonsági Konferencia kiadványa erről a világról próbál képet festeni, amit letölthetünk a cikk végén lévő linkről angolul.

CsatolmányMéret
MunichSecurityReport2017.pdf3.13 MB