Tartsa bérletét új típusú személyazonosító igazolványán

A Budapest és Pusztaszabolcs között rendszeresen vonattal utazók mostantól új típusú személyazonosító igazolványukon (eSzemélyi), elektronikus adatként tárolhatják bérletüket. A közösségi közlekedési szolgáltatók közül elsőként a MÁV-START teszteli a fejlesztést a gyakorlatban is.

A Budapest-Pusztaszabolcs vonalszakaszon már elektronikus bérletet is válthatnak az új típusú, 2016. január 1-jével bevezetett személyazonosító igazolvánnyal (eSzemélyi) rendelkező utasok. Az okmány a vizuális és elektronikus személyazonosítás, valamint az elektronikus aláírás mellett alkalmas a TAJ (társadalombiztosítási azonosító jel) és az adóazonosító jel tárolására is.

A bérlet ebben az esetben nem egy nyomtatott dokumentum: a MÁV-START pénztárosai az eSzemélyin található chipre „írják fel", vagyis azon rögzítik digitálisan a megvásárolt terméket. A vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók - a nyomtatott menetjegyekhez hasonlóan - a modern jegyértékesítési rendszerrel együtt bevezetett új fedélzeti eszközökkel tudják ellenőrizni, elektronikusan kiolvasni a bérlet érvényességét.

Az eSzemélyire írt bérlet óriási előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie, magánál tartania, ráadásul 3% kedvezményt kap annak árából! A sokoldalú, új típusú személyazonosító igazolvány egy újabb funkcióját a vasúttársaság - a tapasztalatgyűjtés, a lehetőség későbbi országos kiterjesztésének előkészítése érdekében - innovatív megoldásokra nyitott utasaival együtt kívánja tesztelni.

Az elektronikus személyivel rendelkező utasok egyelőre három helyszínen - a budapesti Déli pályaudvaron, a százhalombattai állomás melletti mobil jegypénztárban és Pusztaszabolcs állomáson - vehetik igénybe a vasúttársaság új szolgáltatását.

A vasúttársaság új szolgáltatásáról bővebb információ a MÁV-csoport honlapján, az alábbi linken olvasható: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/utazzon-eszemelyivel-budapest-pusztaszabolcs-vonalon. Az utasok érdeklődhetnek a Déli pályaudvar, a pusztaszabolcsi és a százhalombattai jegypénztárban, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál is.