Orvostörténet

   Anamnézis. A két jóképű sportos negyvenes gasztroenterológus szakorvos benyitott a kórházhoz közeli elegáns vendéglőbe. Vacsorázni szerettek volna a fárasztó nap után. Még a teniszpartit is lemondták, elegük volt egészből. A sok szájüregből, gégéből, nyelőcsőből, gyomorszondából, epehólyagból. Az osztály négy endoszkópjából kettő használhatatlan már hetek óta. A műszerészek csak a vállukat vonogatják, nincs alkatrész. Bezzeg kétszázötven kilométerrel odébb, nyugat felé már androidos endoszkóppal dolgoznak, negyedannyi idő alatt háromszoros pontossággal. De nem mérgelődtek, csak legyintettek és kérték az étlapot.

   Státusz. Cézár-salátát rendeltek előételnek. Már épp befejezték a csemegét, amikor két, huszonéves lány telepedett le a szomszédos asztalhoz. Az egyik könyvesbolti eladóként tengette napjait, a másik pályakezdő biológus volt egy kutatóintézetben. Elég különböző státusz, de egy valami összekötötte őket. Mindkettő bombázó volt. Százhetvenöt magas, karcsú, de nem sovány, szőke, barna. Az ízlések különbözőek, de bármilyen összetételű zsűri bejuttatta volna őket a Miss World Hungary húszas elődöntőjébe.

   Diagnózis. A doktoroknak fennakadt a szemük. Egyik épp két éve vált el, a másik örök agglegénységet fogadott, de túl a negyvenen kezdett megváltozni az eddig sziklaszilárd véleménye. Meg kellene velük ismerkedni, vélte mindkettő, de hogyan? Mindenesetre várjuk meg a vacsora végét, addig nézegessük őket észrevétlenül, sóvárogva. És rendeljünk pezsgőt, lesz, ami lesz......... A desszerten is túljutottak mind a négyen. A bátrabb és rutinosabb agglegény odalépett a lányok asztalához. Hölgyeim, meghívnánk asztalunkhoz egy pohár vacsora utáni pezsgőre, sok kettőknek egy palack Mumm.

   Terápia. A BMW 320 D M-Packet behajtott a villa garázsába. Lift vezetett fel a ház előszobájához. Angol sherryt, vagy skót whiskyt óhajtanak? Egészségetekre! És szeretnénk tisztázni valamit. Orvosok vagyunk, nem gazemberek. Semmi sem törtéhet a legőszintébb belegyezésetek nélkül. Ezt nem is ajánlanám, mosolygott a szőke, könyvesboltban dolgozom, művészettörténésznek tanulok. Emellett feketeöves karate-oktató vagyok a Kyokushin sportiskolában.

   Epikrízis. Fél év múlva két esküvőt tartottak a kerületi önkormányzat dísztermében. Aki nem hiszi, nézze meg az akkori bulvárlapokat. Az elvált orvos megfogadta, hogy korábbi házassága alatt elkövetett hibáit nem fogja megismételni. Az örök agglegény kezdett rájönni arra, hogy mégis szép az élet. És boldogan éltek.........Persze kisebb nézeteltérés minden házasságban akad. Az ifjú asszonyok két-három, a doktorok egy gyermeket akartak. Lehet találgatni, kinek lett igaza?

Láng Róbert