Nevezetes ruhadarabok

 Märtens bakancsMärtens bakancs  Chanel kosztüm. Coco Chanel, francia divattervező (1883-1971), van-e, ki e nevet nem ismeri? A „kis fekete ruha" megalkotója. Kosztümje a modern, elegáns nő szimbóluma azon ritka ruhák közé tartozik amelynek fazonja soha nem megy ki a divatból. Csillogó kosztümékszereket is használt, kellemes összhangban a kétrészes ruhadarabbal.

   Kardigán. Thomas Brudenell tábornok, Cardigan grófja (1797-1868) talán fázott, amikor kitalálta a nevét viselő ruhadarabot. Amelyet a világon milliószámra gyártanak és mai is kedvelt ruhadarab. Előnye a kényelmes viselet, angol pulóvernek is hívják. A „pull over" jelentése „áthúzni", de az elől nyitott kardigánt is lehet így nevezni.

   Girardi. Mára már kiment a divatból a nyáron hordott, keskeny karimájú Girardi szalmakalap. Először Alexander Girardi, színész és operaénekes (1850-1918) hordta Bécsben. A közönség kedvencéről, a népszerű tenorról még utcát is neveztek el Bécsben.

   Atilla. Ha hiszik, ha nem, a hunok királyáról (415-453) kapta nevét. A Képes Krónika szerint szívesen viselte a rövid díszes zsinóros kabátot. Évszázadokon át a magyar úri viselet része volt. Nem mondanám, hogy újra divatba jött, de manapság egyesek különleges vagy ünnepi alkalmakkor viselik.

   Ferencjóska. Fekete szövetből készült hosszú, legalább térdig érő felsőkabát. Valóban Ferenc József osztrák császár és magyar király (1830-1916)  volt a névadó, szívesen viselte. Ha valaki nem tartotta elegánsnak egy kabátot Ferencjóskának nevezni, szalonkabátnak hívta. Bár az uralkodóról még gyomorbántalmak elleni keserűvizet is neveztek el.

   Bekecs. A rövid prémes télikabát, felsőkabát kornyáti Bekes Gáspár (1520-1579) magyar hadvezér nevét őrzi. Lengyelországban szolgált Báthori István erdélyi fejedelem és lengyel király udvarában. És ő viselt bekecset, amit a lengyelek róla neveztek el. A szó később átkerült a magyarba is.

   Märtens bakancs. Klaus Märtens orvosként szolgált a német hadseregben, a második világháborúban. Egy alkalommal megsérült a bokája és a szabványos katonai bakancs törte a lábát. Lábadozása alatt fejlesztette ki a puha bőr felsőrészt és gumiabroncsból készített légpárnás talpat. Hogy manapság hazánkban szimbólum lett, arról nem tehet.

   Garbó. Magas nyakú, hosszú ujjú, vastag gyapjú pulóver kerek nyakkivágással és csőszerű, visszahajtható gallérral. Gréta Garbóról, a svéd származású Oscar-díjas filmcsillagról (1905-1990) nevezték el, aki életének utolsó évtizedében visszavonult. Nem akarta, hogy felismerjék, ezért mélyen szemébe húzott kalapot, napszemüveget és ilyen pulóvert viselt.

 

Láng Róbert