A POLGÁR LÁNYOK -- május 14-én, 11 órakor vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A 2017-es Zsidó Művészeti Napokon kerül műsorra először a három magyar sakkfenomén: Polgár Zsuzsa, Judit és Zsófia története Yosssi Aviram filmje, amelyet később a hazai televízióban is megtekinthetünk.UPDATES: 2017-05-08 00:40:42

A 70 perces izraeli-magyar koprodukció producerei: Amir Harel, Ayelet Kait és Berger László (utóbbi szülei: Elek Judit és Kézdi Kovács Zsolt filmrendező). Gyártók: Lama Films, Sarieli Films és az MTVA. Forgalmazók: Sarieli Films és Berger László. A film 2014 óta számos fesztiválon aratott sikert.

A történet igen különös, bár Magyarországon jól ismert. Polgár László és felesége, Klára elhatározták, hogy a lányaikból zseniket nevelnek. Ennek érdekében feláldozták saját karrierjüket. Az 1970-es években nem volt könnyű dolguk, ugyanis a lányok nem jártak iskolába, magántanulók lettek, és a tanuláson kívül minden idejükben sakkoztak vagy asztali teniszt játszottak. A Kádár-rezsim nem tűrte meg azokat, akik „kilógtak a sorból". Éjszakai rendőri zaklatásnak és zsarolásnak voltak kitéve. Az anyát elbocsátották nyelvtanári állásából, az apát börtönnel fenyegették, a lányokat állami gondozásba akarták venni. Polgár László elmélete szerint a zsenialitás nevelhető, és ezt bizonyította azzal, hogy a három lány egyenként is sakkvilágbajnok lett.

Ez a sakktörténet 40 évet ölel fel. Látjuk a kislányokat gyerekkoruktól máig. Tudjuk, hogy a kemény edzésektől nem boldogtalanok, hanem sikeresek lettek, hiába vonták meg tőlük az útlevelet, vagy zárták ki őket eleinte a hivatalos sakkszövetségből. Mégis győztek!

A legidősebb lány, Zsuzsa 1969-ben született a budapesti Szigony utcai panellakásban, ahol később a húgai is. Polgár Zsuzsa háromszor volt sakkvilágbajnok, s a férfiak között az első nagymester, elnyerte a sakk Oscar-díját, és a világranglista első helyezettje. PhD-t szerzett a texasi egyetemen, jelenleg a websteri egyetem tanszékvezetője.  Magyar-izraeli állampolgár.

Zsófi 1974-ben született. 11 évesen olimpiai bajnok, Oscar-díjas, világbajnok, férfi nagymester. 1988 óta nemzetközi nagymester, bekerült a Guinness Rekordok könyvébe. Több könyv szerzője. Magyar-amerikai állampolgár. 1995-ben Izraelben kötött házasságot, azóta ott él, két gyermek anyja.  Foglalkozása belsőépítész és komputergrafikus.

Judit, a legfiatalabb Polgár lány 1976-ban született. 9 évesen lett az első nemzetközi verseny győztese, 13 évesen nemzetközi nagymester, 14 évesen világbajnok a férfiak között, 15 évesen ismét nemzetközi sakkmester. 1989-től vezeti a női világranglistát. Hétszer kapta meg a sakk Oscar-díját. 2012-től működik a Polgár Judit Sakk Alapítvány. 2013-ban a sakk bekerült önálló, választható tantárgyként az általános iskolai Nemzeti Alaptantervbe. 2014-től visszavonult, a családjának él. A Magyar Férfi Sakkválogatott kapitányává választotta. Az ENSZ-ben az UNWOMEN Planet Champion tagjaként küzd a női egyenjogúságért. 2015. augusztus 20-án megkapta a legnagyobb magyar kitüntetést, a Szent István-rendet a tehetség-gondozásért.

A három Polgár lány bejárta az öt kontinens 80 országát, 5-7 nyelven beszél. A filmen halljuk őket magyar, héber, angol, német és spanyol nyelven, magyar felirattal. Látjuk, ahogy legyőzik a világ leghíresebb sakkozóit. Rendkívül érdekes az életútjuk. A szüleik ma is jó egészségnek örvendenek. Polgár papa fantasztikus archívumot őriz otthonában: kétezer sakkjátszma kartotékjait.

DOBI ILDIKÓ