Bűvészek

Rodolfo (Gács László) bélyegenRodolfo (Gács László) bélyegenTertullianus, keresztény egyházi író (Kr. u. 160-230) Krisztusról írt vitairatának egyik tézise: Hiszem, mert lehetetlen! A hitet állítja szemben a tudással. Mindenesetre sokan szeretjük a rejtélyt, a magyarázhatatlant. Erre az érzésre építenek a bűvészek, illuzionisták, show műsorok, színházak, cirkuszok, rendezvények, luxushajók fellépői.

   De vannak régebbi példák is. Ilyen a British Museumban őrzött Westcar papirusz, amelyen Dedesnefrui Dedi mágus Kheopsz fáraó (IV. dinasztia. Kr. e. 2600-2480) előtt tartott bemutatójára vonatkozik.

   Tolnai Simon hetilapja, világlexikonja, könyvei rendkívül népszerűek voltak a cég 1901-es alapításától kezdve a második világháború befejezésééig. Egyik kiadványát A bűvészet könyvét kamaszkoromban ronggyá olvastam. Érdeklődésem a bűvészet és a cirkusz világa iránt azóta is megmaradt.

   Ez a bűvészkönyv sok száz trükköt mutat be, leplez le. Persze az igazán nagy bűvészek mutatványai, titkai Tolnai Simon előtt is rejtve maradtak. Nem akarom a könyvet ismertetni, egyetlen trükköt írok le belőle, a bűvészasztal titkát. Hetvenszer ötven centis asztal, Közepém harminc centi átmérőjű, mozgatható fedéllel. A fedél nyitását a bűvész segédje végzi a padló alatt vezetett acélhuzalt mozgatva, a színpad, a porond mögött. A nyílás nem látszik, mert az asztal bársonnyal van bevonva. Ha végig simítjuk, a bársonyszálak egy irányba kerülnek és még közelről sem látszik a fedél. Alatta bélelt zsák, belóg az asztallábak közé. Hogy ne látszódjék, a színpad hátterében színes függöny, az asztal nézők felőli lábainál ugyanaz az anyag. Így a közönség azt hiszi, a függönyt látja az asztallábak hátterében. A bűvész az asztalra tesz például egy kakukkos órát, kendővel letakarja, a segítő kinyitja a fedelet, kendő fel és a méretes óra nincs sehol.

   A bűvészek szórakoztató művészek Látszólag lehetetlen, vagy természetfelettinek tűnő események illúzióját keltik. Az emberi hiszékenységet bevallottan eszközként kezelik. Tetszik-nem tetszik, a bűvészet egy létező, összegző fogalom, melybe minden szemfényvesztő mutatvány ágazata beletartozik.

   Néhány példa. Kézügyességi mutatványok kártyával, pénzérmékkel, sálakkal, mechanikus segédeszközök használata nélkül. Illúziót keltő mutatvány. Szekrényekből vagy nagy alakú rekvizitekből (kellékekből) embereket, tárgyakat jelenítenek meg, kettéfűrészelnek, lebegtetnek. Gondolatolvasás. A bűvész látszólag olvas a néző gondolataiban, megnevezi a kiválasztott néző zsebében lévő tárgyakat. Állatszámok bemutatása, eltüntetése  galambokkal, nyulakkal . A bűvészet könyvében szerepel egy Fox nevű illuzionista, aki bejött a színpadra, kezében egy nyuszival. Letette maga elé, megfogta a két fülét, széthúzta és két eleven nyúl szaladt szét a színpadot. Ezt a trükköt soha, egyetlen bűvész sem tudta utánozni.

   A Tisztelt Olvasó szereti a bűvészetet, a bűvészeket?

Láng Róbert