Victor Drujiniu a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon

A Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál a legnagyobb magyarországi tematikus fesztivál, és az egyetlen, amely külföldi alkotókat is meghív, ezzel is hangsúlyozva e művészeti ág nemzetközi jellegét.

 

Victor Drujiniu romániai művész részvételét a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatja a Dürer kertben 2017. május 14-én, vasárnap megrendezett 13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon, melynek főszervezője a Magyar Képregény Szövetség.

 

Victor Drujiniu mellett a Képregényfesztivál további kiemelt vendégei Jul (Franciaország), a legújabb Lucky Luke-képregény alkotója, és Leopold Maurer (Ausztria), valamint Puzsér Róbert ismert újságíró, médiaszemélyiség.

 

Victor Drujiniu (1981, Sepsiszentgyörgy) tanulmányait a Temesvári Nyugati Tudományegyetem művészeti karán végezte 2005-ben, 2006-2007 között egy 3D animációs stúdióban dolgozott. 2007-ben jelent meg első képregénye, a Taina/Titok a temesvári Helion Sci-Fi folyóiratban. Egy brazil ügynök figyelt fel tehetségére, akinek köszönhetően megrendeléseket kapott a Tales from Wonderland: Alice, Grimm Fairy Tales, Return to Wonderland: The Mad Hatter II, The Waking sorozatokhoz.

 

Az egyesült államokbeli Dark House kiadónál 2010-ben megjelent Predators - Film Adaptation című 64 oldalas képregényt teljes egészében Drujiniu rajzolta. Ez után a Marvel Comics képregénykiadó Incredible Hulk: Amadeus Cho sorozatának lett társalkotója. A 2011-ben megjelent képregény sajátossága, hogy az amerikai képregényipar mindössze két román alkotóját egyesítette: Victor Drujiniu (rajz) és Sandu Florea (kihúzó/inker). 2012-ben a London Super Comic Con egyik díszvendége volt, olyan ismert művészek társaságában, mint George Perez, Ian Churchill, Bill Sienkiewicz, Mike Deodato J. R., Jim Cheung. Ugyanebben az évben a DC Comics 13. és 14. számán dolgozott. 2014-től a második legnagyobb franciaországi képregénykiadó, a Soleil munkatársa.

 

„Victor Drujiniu a román képregényrajzolók által mostanában mellőzött akadémikus, hiperrealista stílus képviselője." (Dodo Niță - képregénykritikus)

 

http://kepregeny.blog.hu

http://druje.deviantart.com

 

Lantai József