Gemenc – Árterek világa

A színes, magyar természetfilm 2017. május 18-án kerül mozikba a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Gemenc Közép-Európa legnagyobb ártéri erdeje, ahol a víz folyamatosan alakítja a tájat. A Duna határozza meg az ott élő növények és állatok mindennapjait: egyszerre táplál, véd és fenyeget, épít és pusztít.

 

Az erdő és a folyó találkozása kitűnő élőhelyet biztosít lakóinak: a gemenci ártéri erdő szarvascsordák, vaddisznókondák, sasok, sakálok, hódok, gémek, jégmadarak mellett a védett fekete gólyák egyik legnagyobb populációjának ad otthont.

 

Az öt éven keresztül, nagy műgonddal és speciális technikával - köztük rejtett vadkamerákkal, légi és víz alatti kamerákkal - készített, a WWF Magyarország ajánlásával mozikba kerülő természetfilm az ő életükbe enged betekintést, többek között olyan különleges, először látható felvételekkel, mint a fekete gólya fészekrakása és a fiókák felnevelése, vagy a 2013-as nagy dunai árvíz idején rögzített drámai képsorok.

 

Az élővilág bemutatása mellett a film nagy hangsúlyt fektet az ártéri erdő különleges hangulatának ábrázolására is, hajnali tájképekkel és sok légifelvétellel, miközben a háttérben Strauss, Vivaldi, Verdi, Puccini, Mahler és Bartók örök érvényű dallamai csendülnek fel.

https://www.youtube.com/watch?v=qi8i-Xrbgx0

 

Rendező: Olma Frigyes

Forgatókönyv: Olma Frigyes

Operatőr: Barkuti Balázs, Olma Frigyes, Utassy György

Vágó: Kálmán István

Magyar szöveg: Farkas Ádám

Narrátor: Tarján Péter

Zene: Sonoton Records, Bartók Béla

Hangmérnök: Kálmán István

Producer: Olma Frigyes

 

A Gemenc - Árterek világa mozivetítései során egy különleges kísérőfilm is látható lesz a WWF Magyarországnak köszönhetően, amely a természetvédelem melletti összefogásra hívja fel a figyelmet. A Varga Livius főszereplésével készült két perces alkotást a Filmdzsungel Stúdió készítette a természetvédelmi világszervezet magyarországi irodájának 25 éves fennállása alkalmából.

 

http://pannonia-entertainment.com

 

Lantai József