„Vitorlázz itthon”

Május 13-án, Balatonfüreden, a 2017. évi balatoni vitorlás évadnyitó rendezvénysorozat részeként tartotta a Magyar Vitorlás Akadémia Nonprofit Kft. a „A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötőfejlesztései" című, GINOP 7.1.2.-15-00007 azonosító számú projekt hivatalos megnyitóünnepségét.

A „Vitorlázz itthon" elnevezésű projekt elsődleges célja a vitorlázás, mint elérhető és vonzó szabadidős kikapcsolódás és turisztikai élmény népszerűsítése és terjesztése. A projekt keretein belül megvalósuló infrastrukturális és hálózatfejlesztési tevékenység révén összesen 11 megyében lesz elérhető a vitorlázás az érdeklődők számára. Ennek érdekében fontos lépés a vízi és szárazföldi kínálat összekötése, azaz a vitorlázók számára vonzóbbá kell tenni azokat a vízparti attrakciókat és szolgáltatásokat is, melyeket eddig nem vettek igénybe, a parton nyaraló turisták számára pedig elérhetővé kell tenni a vitorlázás nyújtotta élményeket.

Ennek első lépéseként komplex hálózatfejlesztési tevékenység valósul meg, melybe a Balatonon 13, azon kívül pedig további 5 megállóhely kapcsolódik be, melyeket különböző vízi és szárazföldi attrakciókat és szolgáltatásokat kombináló tematikus útvonalak kötnek össze.

A szolgáltatások megfelelő színvonalának kialakításához elengedhetetlen az eszközpark fejlesztése, mely lehetőséget ad a képzési és turisztikai szolgáltatások bővítésére. A megálló pontok minősítésére a projekt során létrejön egy úgynevezett „horgonyos minősítési rendszer", mely egyértelművé fogja tenni a túrázók számára, hogy az adott környezetben milyen szolgáltatásokra és milyen színvonalon számíthatnak.

A projekt célja továbbá a Balaton, mint vitorlás turisztikai desztináció pozícionálása, első lépésben a hazai, majd hosszú távon a külföldi piacokon is. Ennek érdekében a projektben nagy jelentőséget kap a tájékoztatás és a szolgáltatások bemutatása. A projekt keretein belül létre fog jönni egy vitorlás turisztikai információs portál, mely a szolgáltatók és attrakciók bemutatásán túl javasolt vitorlás útvonalakat és a kikötők vízi és szárazföldi megközelítését is bemutatja és elérhetővé teszi a navigációs segédleteket is.

Jelentős szerepet kap a projektben a marketingkommunikáció is, melynek keretein belül országos kampány indul a hazai vitorlázás népszerűsítése érdekében.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból összesen 799.997.300 Ft támogatású projekt keretein belül összesen 18 helyszínen történnek fejlesztések a Balatonnál, Tisza-tónál, Velencei-tónál, Fertő-tónál, Orfűi-tónál és a Nyékládházi-tavaknál.