RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokság - a kreatív mérnökök versenye

Idén immár 7. éve csapnak össze fiatal mérnökhallgatók az Óbudai Egyetem által szervezett, RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokságon 2017. május 25-én az Óbudai Egyetemen. (Budapest, Bécsi út 96/B)

 

A rendkívül látványos és izgalmas eseményen a jövő mérnökei mutathatják be szórakoztató formában a világ különböző egyetemein szerzett komoly tudásukat. Ebben az évben is számos országból érkeznek egyetemista csapatok, hogy összemérjék mérnöki tehetségüket.

 

Díjazásban részesül a három legnagyobb teherbírású híd-, illetve tartószerkezetet megépítő csapat. Kategóriánként a legszebb kivitelű alkotás a szépségdíjat, a leginkább újszerű megoldású híd, illetve tartó pedig az innovációs díjat kapja.

 

Program:

7.00 - 9.00 - Regisztráció, a spagetti szerkezetek leadása

9.00 - 10.00 - Műszaki ellenőrzés, esztétikai, innovációs zsűrizés

10.00 - 10.15 - Megnyitó

10.15 - 11.30 - Hidak versenye

11.30 - 12.45 - Tartók versenye

13.45 - Eredményhirdetés és díjátadó

 

A tésztából épített hidak versengése több évtizedes hagyományokkal rendelkezik, ilyen versenyt több európai és tengeren túli mérnökképző intézményben is rendeznek. Magyarországon ezen a téren az Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Kar volt az úttörő. Építészmérnök hallgatóik több mint húsz éve rendeznek versenyeket, amelyekbe a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar diákjai is bekapcsolódtak 2004-ben. Az első nemzetközi versenyt 2005-ben rendeztük meg, melyre a hazai hallgatók mellett határon túli mérnökhallgatókat is meghívtuk. Ezen a versenyen négy országból vettek részt: Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia.

 

2011-ben RECCS néven lett világbajnokság az Óbudai Egyetem tésztahíd építő versenye, amelyen a résztvevő országok között szerepelt már Brazília, Bulgária, Ecuador, Irán, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Németország, Olaszország, Portugália Románia, Szerbia, és Szlovákia is. Idén pedig Finnország és Norvégia már jelezte, hogy első alkalommal ők is csatlakoznak a kihíváshoz.

A RECCS eddigi történetében (2017-ig) 17 ország csapata, összesen közel 300 mérnökhallgatója 171 szerkezetet épített, amelyek együttesen csaknem 31 000 kilogramm terhelést bírtak el.

 

http://reccs.uni-obuda.hu/hu

 

Lantai József