EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KORSZERŰSÍTIK ERZSÉBETVÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉT ÉPÜLETÉT

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata két épületének épületenergetikai korszerűsítésére több mint 166 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melyet a Kohéziós Alap finanszíroz.

A Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára KEHOP-5.2.9. című felhívásra benyújtott KEHOP-5.2.9-16-2016-00032 azonosító számú támogatási kérelemben rögzített projekt megvalósulása során a Dózsa György út 46. szám alatti Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ Idősek Bentlakásos Otthona és Átmeneti Gondozóháza és az Alsó erdősor 14-16. szám alatti Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium épületének épületenergetikai korszerűsítésére kerül sor. A közel 200 millió forintos összköltségű beruházásnak köszönhetően Erzsébetváros Önkormányzata az épületek fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A Támogatási szerződés aláírásra került, a kivitelezéssel november végére végeznek a szakemberek, így már év végétől az európai uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel gazdagodik a kerület.

 

A projekt célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint hőveszteségeinek csökkentése. A felújítások keretében a Dózsa György úti épületen külső homlokzati hőszigetelés és a lapostetővel fedett épületrészek felújítása, az Alsó erdősori iskolaépületen külső homlokzati hőszigetelés, lapostetők felújítása, valamint az utoljára elkészült épületrész tetőszerkezetének hőszigetelése, fedésének felújítása és a tetőablakok cseréje valósul meg. Továbbá mindkét pályázattal érintett intézményben napelemes rendszer kerül kiépítésre.

A projekt hosszú távú közvetlen céljai között szerepel a működési költségek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése.

Az uniós támogatásból finanszírozott korszerűsítésnek köszönhetően a létesítmények energetikai szempontú fejlesztése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, amely nemcsak a pályázónak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó felhasználás környezetvédelmi szempontból is előnyös. A felújításokat követően 64 kWh kapacitású megújuló, zöld energia termelő rendszer kerül kiépítésre. A fejlesztés eredményeként az épületek energiafelhasználása mintegy 40%-kal lehet kevesebb, az üvegházhatású gázok kibocsájtása pedig 88.000 kilogrammal csökken éves szinten.

Erzsébetváros Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a kezelésében lévő épületekben a lehető legmagasabb szintű energetikai korszerűsítéseket hajtsa végre, ezáltal biztosítva a hosszú távú hatékony fenntartást, továbbá olyan energetikai fejlesztést hajtson végre az épületeken, amelyek a beruházás mértékének megfelelően valóban képesek növelni az épület energia felhasználásának hatékonyságát, ezáltal csökkenteni a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat.

www.erzsebetvaros.hu