logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.hu)

Uj sikertörténet indul – új úszássegitő eszköz számít világsikerre az úszókaröv után 1. rész

Megjelentette: johannes
Dátum: 2009 már 24 - 06:20

 Brian Kemp a feltaláló - ABC video Klikk ide:: http://www.youtube.com/watch?v=5Sek1TCdCVM [0]Brian Kemp a feltaláló - ABC video Klikk ide:: http://www.youtube.com/watch?v=5Sek1TCdCVM [1]

Korábban lapunkban beszámoltunk a Schwimmflügel, azaz az úszókaröv történetéről. http://www.euroastra.info/node/14695 [1] Ez praktikusságával meghódította a világot, s immár feltalálója halála után is segít rokonainak a megélhetésben. Most egy hasonlóan sikergyanús történetet mutatunk be két felvonásban. A két szereplő jókor gondolt, jót egy időben, egymástól függetlenül.

Az első részben egy ausztrál találmány történetét mutatjuk be. S mist a masodik részben láthatjuk ez alapként szolgálhatott egy hasonló, mégis teljesen más úszassegítő eszköz elkészítéséhez, amely segitheti azokat akik nem rendelkeznek vízbiztonsággal, de jeletősen csökkentheti a baleseteket is.

Mindkettő alapja a szörfösöknél és a napsütötte tengerpartokon általában használt megkülönböztető, és napvédő funkciói miatt használt trikó, a rash guard. Nos  ezt turbózta fel két cég. Lássuk először az ausztrált.

Az eszköz felépítése [1]Az eszköz felépítéseAz ausztrál szervező feltalálót Brias Kemp-nek hivják. Találmányét először az ausztrál ABC televizió feltalálókat bemutató műsorában mutatta be. Története innen indult. Maga a feltaláló járatos az iparban és a műanyagiparban 28 éves jártassággal rendelkezett akkor, amikor belevágott a feladatba.

A kész termék az Aquasafe használata közben - video. Klikk ide: http://www.youtube.com/watch?v=Ssz2X8JYM4A [1]A kész termék az Aquasafe használata közben - video. Klikk ide: http://www.youtube.com/watch?v=Ssz2X8JYM4A [2]  

Története tipikus kisvállalkozási sikertörténet. Sikerült először is megdöntenie azt, az amerikai elmebajból származó tabut, hogy mentőeszköz nem lehet felfújható, mert balesetveszélyes. Másodszor ő mentőeszközt akart csinálni, amit sikerült is ötletesen megtennie.

A Lycra anyagú trikó első részén egy olyan zsebet alakiított ki, amibe egy szokványos repülőgépkenek utas mentőmellényként használt fazonu egylégkamrás mentőmellényt helyzett. Kézi működtetésű CO2 patronnal és felfúvó szeleppel, amit tépőzáras zsebekkel védett.

Az ötlet bevált, és saját kisvállalkozásában mai napig gyártja Ausztráliában.

Néhány modell - leeresztett és felfújt állapotban(mivel gyakorlatilag bármilyen nyomású lehet az alap trikó, ezért megfelelő darabszám esetében egyedi kivánságokat is elkészítenek):

 

1. [2]1. 2. [2]2. 3. [2]3.
4. [2]4. 5. [2]5. 6. [2]6.
7. [2]7. 8. [2]8. 9. [2]9.

Azonban vannak olyan hibái, amikről már többször irtunk: más a mentőeszköz, és más a mentésre is alkalmas úszásséegítő eszköz, amire egyre nagyobb igény van. (majd látni fogjuk cikkünk második részében, hogy ebből csak egy veréblépésnyi volt azt is kialakítani...)

A vízen felfújva mentőeszköz, nehéz benne mozogni, úszni. [2]A vízen felfújva mentőeszköz, nehéz benne mozogni, úszni.A klasszikus hiba, hogy mivel felfekteti a vízre felfújt állapotában bójaként fenntartja  az embert, nehéz egyedül kimászni. Igaz így viszont a sérültet, vagy az eszméletlen embert is a felszinen tartja. Hiszen mentőeszköz. Ahhoz, hogy úszni lehesen benne, a levegeő egy részét ki kell belőle engedni. Azt viszont az olcsó, szintén a repülőgépes mellényeken alkalmazott szelem miatt kissé macerás. Ugyanis itt a szelepet a szelepsapkával, annak megfordítása után kell megnyomni, ez pedig kétkezes manőver...

http://www.alliedleisure.com.au/content/products/?bid=901&page=3 [2]http://www.alliedleisure.com.au/content/products/?bid=901&page=3 [3] Ennek ellenére mint biztonsági eszköz bevált. Jellemző módon megmaradt egy kisvállalkozás gyártásában, és még a hasonló igényekkel rendelkező USA-ban sem terjedt el. Jelenleg Aquasafe néven forgalmazzák.

Most megjelent ujdonság a neoprén ruhába épitett, illetve a fekete változat:

 

A Mustang neopren ruhába épített változat [3]A Mustang neopren ruhába épített változat A fekete Lycra Holly változat [3]A fekete Lycra Holly változat

A cikk második része: 

http://www.euroastra.info/node/24678 [3]

Linkek - hivatkozások

http://www.abc.net.au/tv/newinventors/txt/s1211418.htm [4]

Aquasafe

http://www.alliedleisure.com.au/content/products/?bid=901&page=3 [5]

http://www.alliedleisure.com.au/content/products/?bid=901&page=3&pageother=2 [6]

http://www.alliedleisure.com.au/content/products/?bid=901&page=3&pageother=1 [7]


Forrás URL:
http://www.euroastra.hu/node/24623