logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.hu)

Közeledik a nyár – hasznos találmány a vízparton nyaralóknak, stradolóknak és azoknak akik medencével rendelkeznek USA-ból

Megjelentette: johannes
Dátum: 2010 már 16 - 04:04

  [0]

Korábban panaszkodtunk, hogy jórészt csak a gyerekekre gondoltak az úszássegítő sportszerek készítői. Egyrészt mert az nagy üzlet, másrész viszont abban a tévhitben éltek, hogy a felnőtteknek mentőmellény kell. Hiszen mindenki rendelkezik a kellő vízbiztonsággal. De a tapasztalat azt mutatja, valós igény van rá, érdemes tehát legyőzni a bürokrata hivatalok által emelt falat.

Mintha megtört volna a jég. Korábban már egy ilyen eszköz születéséről beszámoltunk lapunkban. Uj sikertörténet indul - új úszássegitő eszköz, a Sea-Tee számít világsikerre az úszókaröv után 2. rész [0]

Most egy újabb született, ami a http://www.isnorkel.com/product-exec/product_id/6484/nm/Deluxe-Jacket-Style-Snorkel-Vest-with-Adjustable-waist-band [1] címen található internetes WEB áruházban debütált és amit egy USA-ban élő ismerősöm szúrt ki magának. Nem úszássegítő mellénynek nevezik, hogy az úszásoktatók és a Coast Guard illetékesei ne köthessenek bele, hanem snorkel mellénynek. Azonban eltér a korábban megszokott konstrukcióktól, mégpedig előnyére.

[1]A hagyományos snorkel mellények kistérfogatú - azaz kis felhajtóerejűek. Lópatkó alakú nyakmellények, amelyek  amennyiben a levegő nagy részét leeresztik, segítik az embert, hogy pipával nézegesse a vízfelületen lebegve a mélység titkait, és teljesen felfújva, mint a mentőmellény az arcot vízfelület felé emelve kiemelje viselőjét.

Itt szakítanak ezzel a hagyománnyal. Visszatérnek azokhoz a bevált mellény szerű konstrukciókhoz, amit a katonaság számára a németek dolgoztak ki a második világháború előtt: a vízben alaphelyzetben egy majdnem függőleges, de alapjában semleges - tehát viselője akarata szerinti pozícióban tartó - mellényt fejlesztettek és dobtak a piacra.

[1]Amerikai ismerősöm a következőket írja róla: „Ideális fürdéshez, vízpartra. Teljesen leeresztett állapotban nem zavar, de az ember pillanatnyi kedve- vagy úszástudása szerint állíthatja be a felhajtóerejét, nem akadályoz a mozgásban. Ideális úszómellény, ilyeneket csak egyes gyerekeknek kifejlesztett konstrukciók tudnak. Ami nem megvetendő dolog, kiválóan alkalmas vizi aerobicra/hidrobicra/welnessre vagy egyéb vízi tornára, mégpedig anélkül, hogy az ott általános neoprén úszóövek hibáival - kényelmetlenség, fix felhajtóerő és pozicionálás - kínlódni kellene. Amennyiben felfújható nadrággal egészítik ki, akkor ez a lehetőség, a végezhető gyakorlatok köre kibővül. Használata nagyon gyorsan megtanulható, és olyan eszközzé válik, mint a búváruszony."

A mellény három méretben készül, de ezek az egyes méretek is tág határok között állíthatóak. A gyermek kb 10 éves kortól használható - előtte meg kell tanítani használni! - a normál a M,S és L méretűeknek, és az XL ami 2 XXL-ig megfelelően állítható. A mellény egy légterű. Narancssárga poliuretánnal bevont 210 dernier  Cordura műanyagból készült egyterű légkamrája van. Nap, gyógyvíz, tengervíz és klórálló. Becsült élettartama mintegy 10 esztendő. Egy szelepen keresztül akár vízben is felfújható, illetve a szelep megnyomásával leereszthető, a felhajtóerő olyan pontosan hangolható, mint a búvár BCD-k - felhajtóerő kompenzáló mellények - esetében. A háton egy jól zárható zseb található, ahova pénzt, strand szekrénykulcsot lehet elveszés veszélye nélkül betenni. A mellény nem tartalmaz CO2 patront, így csomagban repülőn minden további nélkül szállítható, mintha sima ruha lenne.

A forgalmazó portál szállít Európába, így Magyarországra is. Fizetés hitelkártyával lehetséges.


Forrás URL:
http://www.euroastra.hu/node/37939