Magyarországról jöttem, mesterségem címere: informatikus

 

A HTTP Alapítvány, együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézettel és a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal idén második alkalommal rendezte meg az EuroSkills nemzetközi szakmai verseny magyarországi válogatóversenyét 17-25 éves diákok és fiatal informatikus szakemberek számára. A hazai verseny fő támogatói az IT Services Hungary Kft., a Microsoft Magyarország Kft. és a Cisco Magyarország.

A „Szakmák Európa Bajnokságának" is tekinthető EuroSkills verseny hazai győztese a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola „FreeStylers" nevű csapata: Kaplonyi Dávid, Horváth Tibor, Szabó Gábor és Hajdú László. Ők képviselik Magyarországot az „Office ICT Team" kategóriában a Lisszabonban megrendezésre kerülő nemzetközi döntőn.

A nemzetközi EuroSkills verseny

Az EuroSkills (http://www.euroskills.org/) Európa legnagyobb szakmai versenye. A 2010-es döntőt december 9-11. között rendezik Lisszabonban, ahova 31 ország több mint 500 versenyzőjét várják (http://www.euroskills.pt/). A magyar versenyzők jó eséllyel indulnak, hiszen az első, 2008-as nemzetközi bajnokságon csapatunk a negyedik helyen végzett.

A magyarországi válogató

A HTTP Alapítvány által szervezett hazai válogató versenyre most is közel száz, négyfős csapat jelentkezett - főként olyan középiskolákból, főiskolákról vagy egyetemekről, melyek tagjai a Cisco Hálózati Akadémiai és/vagy a Microsoft IT Akadémiai non-profit oktatási programnak.

A két fordulóból álló verseny első körében a csapatok online feladatokat - teszteket, szimulált hálózati feladatokat - kaptak. A március 19-20-án megrendezett kétnapos döntőbe jutott hat legjobb csapatnak már egy cég mindennapi működésében felmerülő, valós informatikai problémákat kellett megoldaniuk. Ezek közé tartozott egy közepes irodai hálózat megtervezése; a hálózat kábelezése; Cisco hálózati eszközök üzembe helyezése és konfigurálása; Microsoft Windows 2008 szerver és Windows 7 munkaállomások telepítése és konfigurálása; projektvezetési és monitoringozási feladat az IT Services Hungary outsourcing tapasztalatára alapozva; valamint tartalomkezelő rendszerek használata.

A versenyzők amellett, hogy egyes faladatok megoldása közben megismerkedhettek napjaink csúcstechnológiáját jelentő kommunikációs eszközével, a Cisco Telepresence virtuális tárgyalóval,  értékes nyereményekkel térhettek haza. A hazai győztesek - nyolc hónapos felkészülés után - Magyarországot képviselve megmérkőzhetnek Európa legjobbjaival Lisszabonban.

A verseny kiemelt támogatói a Cisco, a Microsoft és az IT Services Hungary, szakmai együttműködők a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet, illetve a Modern Iskola.