Genius loci - a hely szelleme

 

Tegnap délután Budapest pesti felére vetett a munkám. Mivel közelgett a Parlament elé hirdetett nagygyűlés ideje - a FIDESZ kormány megalakulása volt előtte, és Orbán Viktor fog majd beszélni a néphez... -- szóval a nagygyűlés miatt betelepedtem a tér sarkán lévő presszó-kávéházba. Vártam mikor jönnek a kordonosok, rendőrsorfalak, hogy kivárjam az ilyenkor  szokásos vihar elmúltát. Szivar, kávé volt a készleten.(Mármint a kávéházin.) Reménykedtem abban, hogy azért a hatalom pittbulljai itt, a Parlament szomszédságában balhé esetén nem lesznek olyan pofátlanok, hogy végigverjék a kávéház békésen kérődző értelmiségi közönségét is..

Emberek előbb szállingóztak, majd jöttek. Tömegesen, de a szokásos verőlegény kamionok, kordonszállítók elmaradtak. És az ide is beszűrődött, búcsú hangulat volt a téren. Olyan mint a Csíksomlyói búcsúban. Nyugalom és az öröm. A Parlament előtt. Ez szokatlan.

Kidugtam orrom, és jól hallottam a beszédeket. Csendes forradalom. Alkotmányos forradalom. Gyurcsányizmus vége, Demkszkyizmus végéhez közeledik Korszakváltás. Semmi ordítás, semmi agresszivitás. Sem a szónokok részéről sem a tömeg részéről. Pardon... Néhányszor a tömeg feldübörgött. Például akkor amikor az öszödi böszme nevét emlegette az egyik szónok.

A fő mondanivaló azonban így is töredékesen is átszűrődött a tér sarkai irányába. A nemzet egysége az állampolgársági törvénnyel helyreállt. Mi nem akadályozunk senkit, ha más ország állampolgárságát a magyar mellé fel kívánja venni, de elvárjuk mások se akadályozzák polgáraikat ha a magyar állampolgárságot akarják felvenni. Nem pitizünk, nem alázkodunk meg. Szuverén ország szuverén néppel szuverén bel- és külpolitikát folytat. A polgárok boldogulása, egészsége, megélhetése a cél. Annak kell mindent alárendelni. Nem biztos hogy a szónok mondta, lehet hogy a körülöttem állók közül valaki: Most végre állat-polgárokból állampolgárok lehetünk!

A tömeg nem volt agresszív, hiányzott belőle az akasszuk fel mentalítása. Mintha egy király koronázáson, vagy egy újabb köztársaság kikiáltásán lettünk volna. Esetleg Csíksomlyóban a zarándoklaton. Orbán Viktort királlyá koronázták(?...) Ráfér az országra egy bölcs, józan és erélyes uralkodó. Neveztessék az királynak, vagy kormányfőnek. Az embereket már kifosztották, megalázták, sokakat megvertek a tüntetéseken. Most béke, munka és gyarapodás szükséges.

A hely szelleme ismét megjelent. A parlament előtti tér, Budapest legszebb és szimbolikus jelentőségű tere ismét a népé. a békés tömegé lett.  Kitört acélbilincseiből, a kordonok és a verőlegények sorfala közül. Reméljük így is marad.

Advocatus Diaboli