NE VÁSÁROLJ MÁSOLÁSVÉDETT E-BOOK-ot!

 

Már megint hülyének nézik az embereket. A könyvhét kapcsán bevetődtem egy előadásra, ahol „főilletékes" elvtárs azt fejtegette: Milyen jó, hogy most már Magyarországon is megjelent az e-book. Engem viszont annak azon előnyei háborítottak fel, amiben azt ecsetelte, hogyan lehet majd lehúzni a vásárlókat.

A dolog igencsak egyszerű. Ezt Magyarországon egyszer már megpróbálták megcsinálni a percre mér mobil TV nevű szolgáltatással. Talán a lustaságon, talán a magyar emberek bölcsességén múlott, hogy ezzel a feltételrendszerrel nem vették igénybe. A szépreményű platform a Pannonnál lelkét kilehelte.

A másik hatalmas lehúzás a még tart. Ez a másolásvédett csengőhangok/zeneszámok árusítása. Itt olyan virtuális javakért fizetünk - és összességében nem is keveset - amelyeket csak nagyon korlátozott feltételekkel vehetünk igénybe, azaz csakis az adott eszközön, néhány esetben pedig azon is csak adott alkalommal vagy adott ideig hallgathatjuk meg.

Nos ez a megoldás szolgált példaként a hazai e-book project megvalósítóinak. A rendszer alapjául az ADOBE EPUB másolásvédelmi rendszert használják. Ennek az a lényege, hogy a e-könyvtár vagy WEB áruház regisztrációkor létre kell hozni az ADOBE E-ID-t. Ez határozza meg milyen eszközön - és itt konkrét egyedi eszközről van szó! - lehet majd megtekinteni a megvásárolt tartalmat. A megvásárolt könyv természetesen alaphelyzetben nem másolható és nem nyomtatható.

A rendszer korlátlan lehetőséget kínál a felhasználó ellenőrzésére és megvágására. A cég, ha úgy állítja be a jogokat azt is megteheti, hogy csak akkor nyitható meg az állomány, ha az olvasó fel van jelentkezve az internetre. Így a megnyitásról és arról is adatot kaphat, hogy a könyv éppen melyik részét olvassák.

A rendszer lehetőségei:

-A felhasználó által használt eszközök korlátozása, csak adott egyedi eszközön olvashatja a tartalmat. Nagykegyesen beetetésként jelenleg négy illetve hat eszközt engedélyeznek.

-A felhasználó által megvásárolt állományban a tartalom korlátozása. Például amiután megvásárolta adott oldalak megnyitását engedélyezi. Ha újra fizet akkor újabb oldalakat is elolvashat.

- A felhasználó által megvásárolt tartalom törlése - a közelmúltban törölt az Amazon megvásárolt Orwell könyveket, mondván nem volt rendben azok digitális joga. Nagy botrány lett belőle, amit azután pénz hatalmával azután gyorsan kitakarítottak a sajtóból. Főleg diákok károsodtak, mert ilyen törlés után a származékos azaz belinkelt dokumentumok is használhatatlanná váltak. Ugyanis természetesen másolni sem engedi a rendszer a tartalmat, még egyes részeket sem. Kinyomtatni is csak akkor, ha az eladó engedélyezi. (Majd bolond lenne...)

- A felhasználó által megvásárolt tartalom cseréje. A rendszer lehetőséget ad arra, hogyha be van állítva a kötelező online hozzáférés, illetve az első online hozzáférés esetén az aktualizálás lehetősége, akkor a már meglévő tartalmat le lehet vele központilag cserélni újabbra. (Megvalósul az Aktuális Igazság Minisztériuma...)

- Szemforgatóan könyvkölcsönzésnek bemutatott technológia. Az e-book csak adott ideig, mondjuk 1 hónapig, vagy a tanév tartalma alatt olvasható. Utána vagy törli magát, vagy újra kell fizetni érte.

- A könyv csak eszközzel együtt adható kölcsön.

- A felhasználó a papír könyvvel ellentétben nem rendelkezik a tartalommal. És kényszerből mindig fizethet.

Ha a képet alaposan megnézzük, akkor a felhasználót bizony csúnyán átverték. Hiszen a szerzői jogi törvény sem tiltja ma sem, hogy az ember magának részeket kimásoljon. (Igaz a teljes könyvet is lemásolhatja, de csak a kódexírók módjára kézzel. Nehogy eszébe jusson.)

És ami tragédia, erre is ráharapott az egyik mobiltelefon társág. Kár... De reméljük győz a hazai fogyasztók józan esze, és ez is a mobiltv-hez hasonlóan a lehúzó koncepciók szemétdombjára kerül. Amint az egyik kiadó igazgatója - aki éppen az értékek kiadásáról híres - mondta. Két dolog védi meg az embereket: Az egyik sajnálatos, hogy a fiatalok alig olvasnak. A másik, hogy vannak olyan idősebb könyvkiadót, akik a hagyományos könyvet tekintik értéknek. És olyan írók, akik miután meglátják kalóz e-book kiadásukat védelem nélkül a neten felsóhajtanak. Akkor legalább többen ismernek meg és olvasnak. Ugyanis ők rájöttek arra, hogy az elektronikus könyv ugyanúgy mint a kalózmásolat segíti a könyv eladást.

A papír kiadvány sokáig fennmarad. Az e-book élete pillanatokban mérhető. Különösen, ha azonnal megsemmísíti önmagát. Aki ilyen módon publikál az bizony pontosan ugyanazt az elbírálást érdemli, mint az aki a könyvet nyilvános autodafén elégeti. Megint elmondhatjuk, hogy ami technikailag lehetséges az nem biztos hogy etikailag tisztességes.

Advocatus Diaboli