ONCOMAR: hivatalosan kapható a daganatos kezelések kiegészítője

 

2010. július 1-én tartott tájékoztatón vált nyilvánossá a hír, hivatalosan is megérkezett Magyarországra az Oncomar, dr. Hidvégi Máté biokémikus professzor legújabb fejlesztése.  Az Oncomar készítményt  Németországban és az USA-ban gyártják, s daganatos betegek speciális tápszereként kerül forgalomba.

A fejlesztés egy újabb mérföldkövéről van szó, mivel a régebbi termékhez - az Avemarhoz - képest az Oncomar sokkal korszerűbb.  Az  új gyártási eljárásnak köszönhetően a készítmény adalék- és vivőanyag-mentes, a granulátum teljes egészében az aktív hatóanyagokat tartalmazza, gyorsabban oldódik és könnyebben fogyasztható. A laboratóriumi vizsgálatokban és állatkísérletekben is hatékonyabbnak bizonyult a régebbi formátumú szernél.

Amerikában a feltaláló Hidvégi professzor találmányát AvéULTRA néven forgalmazzák és Hungarian Powder-nek hívják.  Az amerikai rákbetegek és orvosaik körében egyre népszerűbbé váló AvéULTRA  2010-re a legelterjedtebb magyar egészségmegőrző termékké vált az USA-ban.

Az újabb termék megszületése egy olyan gyógyszeripari technológiának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy a fermentált búzacsíra-kivonathoz  már nincs szükség további adalék- és vivőanyagok adagolására.  

Több mint 12 évvel az első termékváltozat megjelenése után a feltalálónak 2009-re sikerült megvalósítania álmát: azt, hogy az eredeti hatóanyagot a legtökéletesebb formában, fagyasztásos szárítással,  azaz liofilizáció útján állíthassa elő. 

1998-ban - a korábbi termék tömeggyártásának beindításakor - ipari méretekben még nem állt rendelkezésre a hatóanyag kivonására használt fagyasztásos technológia, ezért a termék kompromisszumos megoldásként készült porlasztásos eljárással.

Mi a különbség a kétféle technológia között?

A fagyasztva szárítás (liofilizáció) lényege, hogy a megszárítandó oldatot jéggé fagyasztják, majd vákuum alatt a szilárd halmazállapotú anyagból fokozatosan vonják ki a vizet (jeget), így a művelet végére kapják meg a tiszta hatóanyagot.

Ezzel szemben, a porlasztva szárítás során az oldatot egy forró levegővel teli térbe fecskendezik be és egyfajta gyors művelettel állítják elő a hatóanyagot tartalmazó port.  Ez az eljárás értelemszerűen károsíthatja a hőre érzékeny hatóanyag-összetevőket, ill. a porlasztva szárítás előtt az oldathoz segédanyagokat is adnak, pl. maltodextrint vagy szilícium-dioxidot, miközben a fagyasztva-szárításhoz erre nincs szükség.

A két technológia közül a fagyasztva szárítás korszerűbb, de idő- és energia-igényesebb. A fagyasztva szárítás háromszor drágább a porlasztva szárításnál, ezért csak nagyértékű és hőre érzékeny anyagok előállításához használják, mint pl. az Oncomar.  

A két technológia elérhetősége sem azonos:  míg a porlasztva szárító berendezések könnyen elérhetőek, addig a fagyasztva szárítás csak a fejlett ipari államokban és ott is csak korlátozott mértékben áll rendelkezésre.

A változatlan hatóanyag-tartalmú granulátum tehát a fejlesztésnek köszönhetően, teljes egészében az aktív hatóanyagokat tartalmazza, ezért gyorsabban oldódik és a betegek számára könnyebben fogyasztható.

A készítmény szükséges napi dózisa  5,52 gramm, szemben a korábbi  17 grammal.

A Dr. Hidvégi Máté biokémikus által kifejlesztett, elsőként az Egyesült Államokban gyártott és forgalmazott terméket a hazai betegek részére Németországban gyártják. A németországi gyártóközpont az Egyesült Államokban gyártott AvéULTRA-val azonos minőségű terméket állít elő, az amerikaihoz hasonló magas szintű ipari háttér mellett, Oncomar márkanéven.

A speciális, gyógyászati célra szánt  tápszer, daganatos betegek részére 2010. májustól Magyarországon is elérhető.

A kiváló minőségű Oncomarra is jellemzőek a korábbi termék jótékony hatásai. A legújabb összehasonlító kutatások során az Oncomar laboratóriumi vizsgálatokban és állatkísérletekben is olyan nagy hatékonyságot mutatott, ami alapján várható, hogy a jövőben az American BioSciences Inc. és dr. Hidvégi Máté feltaláló közös terméke világszerte felváltja elődjét.

A gyártó és a feltaláló közös törekvése, hogy az egyelőre még nagyon drága technológia költségeinek csökkentésével minden rászoruló számára hozzáférhető legyen az Oncomar, külön prioritásként kezelve a magyarországi rákbetegeket.

Az Oncomar az "onkológia" és az „Ave Maria" szavak összetétele, így az Oncomar már a nevében is jelzi, hogy az elmúlt évtized során a hatóanyag (Avemar liofilizátum) a daganatos betegség kiegészítő (szupportív) kezeléseinek részévé vált.

Az új termékről is elmondható, hogy nem gyógyszer és nem helyettesíti az onkológiai kezeléseket, ám a könnyebb fogyaszthatóság okán olyan betegek számára is elérhetővé teszi a hatóanyagot, akik azt jelenleg, annak kellemetlen íze miatt nem tudják fogyasztani.

Az Oncomar nemzetgazdasági jelentősége, hogy 2010-re Hidvégi Máté találmánya lett a legelterjedtebb magyar egészségmegőrző termék az USA-ban. Az Oncomar a legújabb magyar szellemi exportcikkünk, új hungarikum.

Az előzményekről:

2009. szeptember 1-én került hivatalosan forgalomba az első olyan Avemar, az AvéULTRA, amit az Amerikai Egyesült Államokban gyártottak.  Az amerikai gyártás beindítását megelőzően, még 2006-ban a Dr. Hidvégi Máté és munkatársai által kifejlesztett termék nyerte az év legjobb új táplálkozástudományi terméke fődíját, a terület

Oscar-díjának számító NutrAward-ot.  Az elismerést az Egyesült Államok-beli kaliforniai Anaheimben megrendezett Natural Products Expo West / Supply Expo keretében adták át. A legjobb új terméknek járó díj kedvezményezettjét  a zsűri négyszáz termékből választotta ki, melyekre a kiállítás ideje alatt 44 ezer látogató szavazott.  A NutrAward fennállása óta először fordult elő, hogy a díjat európai innovációnak ítélték oda.

Mit kell tudnunk az Oncomarnak a gyógyításban betöltött helyéről?

Az Oncomart szupportív terápiában, azaz a daganatos betegségek támogató kezelésében, kiegészítő terápiaként alkalmazzák. Nem helyettesítheti a hagyományos gyógyító eljárásokat (a sebészi-, sugár- és/vagy kemoterápiás kezelést), de elősegíti és fokozza azok hatását, csökkenti mellékhatásukat, enyhíti a betegséget kísérő tüneteket (pl. fáradékonyság, fájdalom), és javítja a betegek életminőségét.

Jelenlegi ismeretek szerint, dr. Hidvégi Máté találmánya az egyetlen olyan szupportív (támogató jellegű) onkológiai készítmény, amely közvetlen rákellenes hatással is rendelkezik.  A készítmény elsősorban az áttétképződést akadályozza, így fejti ki jótékony hatását a szervezetre.  Óriási jelentősége van ennek, hiszen a rákbetegek többsége az áttétek miatt hal meg, ezt a szert azonban olyan esetekben is sikerrel alkalmazták, amikor műtét már szóba sem jöhetett.

Az Oncomar tápszer gyakorlati jelentősége a klinikus szemszögéből abban áll, hogy a hagyományos onkológiai kezelések hatását felerősíti, ezáltal a klinikai onkológia terápiás eredményei szinte megkétszereződnek, (össz-túlélés, progressziós események száma, életminőség).  A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az Oncomar alkalmazásakor a kemoterápiás kezelés hatása felerősödik, a mellékhatások viszont lecsökkennek.

Nagy jelentősége van annak is, hogy a rákbetegek a készítmény alkalmazásakor testtömeg-gyarapodásról számolnak be, ez  az életminőség ugrásszerű javulását jelenti.  A készítmény szedésével kivédhetők a kezelések mellékhatásaként jelentkező fertőzések, és kahexiás (nagyon rossz fizikai állapotra jellemző) tünetek is. A betegek mindemellett sokkal jobban tolerálnak mindenfajta gyógyszeres kezelést, műtétet, vagy sugárkezelést.

Bár az Oncomar kezelés nem helyettesít egyetlen standard onkológiai kezelést sem, de mindenképpen hozzájárul a teljes gyógyuláshoz, ill. előrehaladottabb betegségek esetén a hosszabb és jobb minőségű élethez.

Hidvégi találmányának hatásmechanizmusa egyedülálló, szelektív, vagyis csak a rákos sejtre fejt ki hatást, a normális sejtekre nem. Éppen ezért nincs káros mellékhatása sem. Összetett hatásmechanizmusának köszönhetően, a szer átprogramozza a rákos sejtek abnormális anyagcseréjét a normális sejtek megszokott anyagcseréjére, aktiválja a szervezet rákölő sejtjeit és felerősíti az immunrendszert.  (Leállítja az un. Warburg-effektust.)  Az immunrendszerre gyakorolt hatása immun-regulatív, vagyis csak akkor fokozza az immunrendszer működését, ha erre szükség van. Autoimmun kórképekben, amikor az immunrendszer túlzott működése figyelhető meg, s a szervezet saját maga ellen fordul, a szer az immunrendszer működését a normális szintre csökkenti.

Az Oncomar tehát minden daganatos beteg részére ajánlott, a betegség minden stádiumában és minden ráktípus esetén.  Az Oncomar nem gyógyszer, hanem tápszer, és nem helyettesíti, hanem kiegészíti a klinikai onkológiai kezeléseket.

A fermentált búzacsíra-kivonatot tartalmazó tápszer hideg folyadékban, üdítőitalban feloldva fejti ki jótékony hatását.

Az Oncomárral kapcsolatos kutatási program eredményeit nemzetközileg elismert tudományos folyóiratok közleményei tartalmazzák, visszakereshető és ellenőrizhető módon. A tudományos vizsgálatok igazolták; az Oncomar fokozza a gyógyszeres kezelés eredményességét, elzárja a daganatsejt energia-ellátását, helyreállítja a megsérült immunrendszer működését, a daganatba juttatja a rákellenes immunsejteket.

Bizonyított életminőség-javító előnyei:

-a fizikai teljesítő-képesség javulása,

-a fáradékonyság és fájdalom enyhítése vagy megszűnése,

-az étvágytalanság megszüntetése és a lesoványodás akadályozása,

-közérzet, hangulat és általános egészségi állapot javulása,

-a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak enyhítése.

A feltaláló csak egyetlen esetben nem ajánlja alkalmazását:  transzplantációnál.

Az Oncomar elérhetősége:

A hazai forgalmazó a Phoenix Pharma Zrt.,

http://www.phoenix.hu/

Kiskereskedelmi elérhetőség:

Onco-Shop Márkabolt

1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 3. (Kék Golyó utca sarka, az Országos Onkológiai Intézettel szemben).

T:  06-1 350-43-13

http://www.oncomar.hu/oncoshop

info@oncoshop.hu

Az üzlet nyitvatartása:  munkanapokon  8.30-17.30

http://www.oncomar.hu/

http://en.wikipedia.org/wiki/Warburg_effect

Cancer Biotherapy and Radiopharmaceuticals:  www.liebertpub.com/CBR

www.luckyvitamin.com/p-7581-american-biosciences-ave-ultra-avemar-fermented-wheat-germ-extract-orange-30-packets

http://www.americanbiosciences.com/ 

http://www.functionalingredientsmag.com/article/New-IngredientsProducts/cell-metabolism-regulator-wins-nutraward.aspx

                     

Harmat Lajos