logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.hu)

BIZTONSÁGOS BÚVÁRKODÁS AZ ADRIÁN

Megjelentette: johannes
Dátum: 2010 júl 28 - 08:34

  Foto: Szentesi Árpád [0]Foto: Szentesi Árpád

A snorkelezést, azaz a búvármaszkkal és légzőcsővel való szabadtüdős merülést és a még ennél is több élményt kínáló könnyűbúvárkodást egyre több magyar próbálja ki horvátországi nyaralása során, hiszen az itthoni szeszélyes időjárással szemben a mediterrán térségbe utazókat garantált kánikula várja.

 

Bár nem mindennapi kalandot jelenthet a búvárkodás, néhány alapszabályt fontos betartani, hogy az ne váljon kellemetlen élménnyé. A 7 Tenger Búvárklub éppen ezért tanácsaival segíti a nyaralásuk alatt vízben nézelődni vágyókat.

A legfontosabb - hívja fel a figyelmet Szentesi Árpád, a 7 Tenger Búvárklub oktatója - a megelőzés. Ha biztos információk birtokában, tudatosan készülünk a búvárkodásra, akkor sokkal kisebb az esélye egy esetleges vészhelyzet kialakulásának.

A leggyakrabban előforduló kellemetlenségek forrása az erőteljesen tűző nap, az otthon megszokottól eltérő környezet, valamint a helyi élővilág behatóbb ismeretének hiánya.

Szentesi Árpád búvároktató felhívja a figyelmet a leégésre és a felhevült test veszélyeire. Miközben a víz felszínén hosszasan úszkálva búvárszemüvegünkön keresztül csodáljuk a víz alatti világ szépségeit, könnyen megfeledkezhetünk arról, - fogalmaz a búvároktató - hogy a sekély vízben a nap hatásai ugyanúgy érik a testet, mint a szárazon. Ennek megelőzésére használjunk vízálló naptejet, a nap hatásaitól is védő, kifejezetten e célra készülő öltözetet (ún. dive skin), vagy egyéb lehetőség híján viseljünk a vízben is egy fehér pamutpólót.

Gyakran előfordul, hogy a napozás után felhevült testtel valaki minden átmenet nélkül veti bele magát a hűsítő vízbe, ami komoly veszélyforrás lehet. Elkerülése érdekében ne sajnáljunk rá pár másodpercet, hogy vízbemenetel előtt fokozatosan bevizezzük testünket, kezdve az arcunk és fülünk tájékával, majd folyatatva a felsőtestünkkel. - Mindez életet menthet.

Horvátország tengerpartja jellemzően sziklás erősen csipkézett felületű, az ezen való óvatlan közlekedés könnyen kisebb, de kellemetlen sérülésekhez vezethet. - Figyelmeztet a 7 Tenger Búvárklub oktatója. Ajánlott ezért strandoláshoz gumi fürdőcipőt viselni, búvárkodáshoz pedig búváruszonyt, melynek papucsa megfelelő védelmet nyújt a lábfejünknek, emellett általa jóval könnyebben és gyorsabban mozoghatunk a vízben.

Horvátországban az ember számára komoly veszélyforrást jelentő élőlényekkel nem igazán találkozhatunk sem fürdőzés sem búvárkodás közben, viszont néhány faj szerezhet kellemetlen pillanatokat számunkra, ha óvatlanok vagyunk. Ilyenek például a tengerisün, a medúza, ritka esetben a skorpióhal. Ezek az állatok soha nem támadnak szándékosan az emberre, sérülést okozó eszközeiket csak életük védelme érdekében vetik be. Ezért tartsuk mindig szem előtt a „mindent a szemnek, semmit a kéznek" aranyszabályt. Ha mégis pórul járnánk, ajánlott a sérülést mihamarabb tiszta meleg vízzel alaposan átmosni, majd szakemberhez fordulni további ellátásért.

[0]Jó hír az utazók számára, hogy Horvátországban a magyar állampolgárok a két ország között létrejött szerződés értelmében sürgősségi betegellátásra jogosultak. Ettől függetlenül egy teljes körű utasbiztosítás megkötése az utazás előtt mindenképp ajánlott.

www.7tengerbk.hu [1]  


Forrás URL:
http://www.euroastra.hu/node/41868