logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.hu)

A szemlélet lassan változik (fél intelligens) úszóruha azaz lebegő úszódressz felnőtteknek

Megjelentette: johannes
Dátum: 2011 ápr 10 - 03:48

[0] 

Külföldi ismerősök hívták fel a figyelmemet, hogy a Decatlon sportáruház oldalán egy felnőtt lebegő úszódressz kapható. Mivel sokszor hiányoltuk, hogy ezek a nagyon hasznos eszközök nem jönnek be a magyar piacra, utánajártunk a dolognak.

Először is miért neveztük a címben fél intelligens úszóruháknak. Nos a mai világban sajnos az emberek nem vagy rosszul tanultak meg úszni, nincsen vízbiztonságuk, Ezért technikai segítsége szorulnak. A gyerekeknek már majdnem minden megvan, most a felnőtteken a sor. Nos az intelligens úszóruhák esetében a felhajtóerő változtatható és mindig a szükséges mértékre állítható be, amit a körülmények és a viselője úszástudása(célja) indokol. Pontosan ugyanúgy, mint a búvárok a vízben a lebegési képességeiket a búvár mellénnyel a jacket-el szabályozzák. A fél intelligens úszóruhák nem felfújhatóak, és ezért lebegtetési képességeik nem szabályozhatóak. Gyárilag úgy állítják be valamilyen zártpórusú műanyag panellel vagy levegő tartalmú rosttal, mint tették ezt jelen esetben az AIREX rosttal, hogy pozitív tehát kiemelő erőt képviseljen, ugyanakkor a vízben semleges helyzetbe pozícionáljon. Ezt tudja a most itthon is árusított PLOUF francia gyártmányú lebegő úszódressz család. Ami jó, hogy a teljes sorozat azaz a gyermek és a felnőtt méretek is elérhetőek. A felnőtt méretekben a forgalmazók láthatóan nem bíznak az csak korlátozottan érhető el. (Ha nem sikerül, akkor a francia web oldalhoz kell fordulni, onnan is megrendelhető, a nyelv átkapcsolható franciáról angolra.)

[0]Az AIREX, illetve az amerikai kontinensen ELIOTEX néven futórost jellegzetessége, hogy mintegy 98 százalékban levegőt tartalmazó mikro légkamrákból áll. Nem vesz fel vizet. Jó hőszigetelő képessége miatt hálózsákok töltésére is alkalmazzák. A ruha felhajtóerőt előállító panelje ilyen rostot tartalmaz, amely ideálisan a súlypont felett helyezkedik el.

[0]A ruha a konstrukciójának köszönhetően igy az ember átlagos fajsúlyát a víznél könnyebbnek állítja be. Ezért - lásd a videót - semleges, de enyhén arcrafordító helyzetbe pozicionál. Ezért sem a snorkelezést (arcra fordulva akaratlagosan pipával és szemüveggel megfelelő biztonságot ad, mint a snorkel mellények), sem egyetlen úszásnemet nem akadályoz. Teljes méretszoritmenttel rendelkezik (gyermek és felnőtt) egészen 94 kg-os testtömegig. Erdemes megnézni a cikk végén lévő linkről elérhető referencia videót.

[0]Végezetül egy alapvető felfogásbeli hibára  szeretném felhívni a figyelmet: az úszássegítő sportszereket sajnos hibásan (de egyes helyeken külföldön is) az úszást oktató segédeszközök közé sorolják. Ami azt jelenti, hogy már az információs sem jut el azokhoz, akiknek szükségük van rá. Az USA-ban ezeket az eszközöket a vizi tornaszerek, a mozgássérülteket segítő eszközök és a biztonsági eszközök közé egyaránt besorolják,éppen ezért népszerűek. A felnőttek körében elterjedésüket a felfogásból eredő szűklátókörűség (azaz csak gyereknek az úszás oktatáshoz..) akadályozta. Most ezek a falak lassan ledőlnek.

Az eredeti francia webhely, itt angol nyelv is választható

http://www.plouf.fr/ [1]

A decatlon magyar sportáruház oldalai:

A női

http://www.decathlon.co.hu/HU/noi-lebego-uszodressz-154100504/ [2]

A férfi:

http://www.decathlon.co.hu/HU/ferfi-lebego-uszodressz-154100038/ [3]

Gyermek fiú:

http://www.decathlon.co.hu/HU/fiu-furdoruha-28031049/ [4]

Gyermek lány:

http://www.decathlon.co.hu/HU/lany-furdoruha-28031026/ [5]

Német ismertetés:

http://www.team-fuer-bildung.de/freizeit-und-hobby/die-badehose-modisch-und-praktisch [6]

A termékismertető video:

http://www.youtube.com/watch?v=8ISNZTUsoRo [7]


Forrás URL:
http://www.euroastra.hu/node/49073