A NEDO a Fujitsu és a Nippon Express segítségével ösztönzi a globális felmelegedés elleni küzdelmet segítő technológiákat

A Fujitsu Limited és a Nippon Express Co. Ltd. bejelentették, hogy az új ipari és energiatermelő technológiák fejlesztésére szakosodott japán NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization) elfogadta közös emissziócsökkentési projektjavaslatukat. A 2011-es pénzügyi évben ez az egyik első projekt, amit a szervezet jóváhagyott a globális felmelegedés elleni technológiák elterjesztését ösztönző programban.

 

A NEDO programja a kis széndioxid-kibocsátású, fejlett japán technológiák Japán területén kívüli alkalmazását hivatott népszerűsíteni, más országokban is elősegítve ezzel az üvegházgáz-kibocsátás szintjének csökkentését. Ennek nyomán, a bilaterális és multilaterális emissziókereskedelem részeként ki lehetne dolgozni egy olyan kétoldalú ellentételezési mechanizmust, amellyel az emissziócsökkenés beszámítható lenne Japán nemzeti emissziócsökkentési eredményeibe.

A Fujitsu és a Nippon Express projektje az ázsiai országokban közlekedő kamionok széndioxid-kibocsátását kívánja mérni illetve csökkenteni a járműbe telepített terminálokra és felhő-alkalmazásokra épülő üzemeltetés-felügyeleti rendszerrel. A projekt keretében azt is megvizsgálják, hogyan lehetne az emissziócsökkentést kreditekre váltani.

A projekt

Gépjármű üzemeltetés-felügyeleti rendszer kiépítése a célországokban és felhő-alkalmazások kidolgozása az emisszió-csökkenés méréséhez, jelentéséhez és ellenőrzéséhez

 

1. Cél

A mérést, jelentéskészítést és ellenőrzést támogató kétoldalú ellentételezési mechanizmus kidolgozásának első lépéseként a projekt olyan felhő-alkalmazás kifejlesztését irányozta elő, amellyel számszerűsíthető az üzemeltetés-felügyeleti rendszerrel elért kibocsátáscsökkenés. A projekt a rendszer helyszíni tesztelésére, a kétoldalú ellentételezési mechanizmus megtervezésére, valamint a gyakorlati megvalósítás ütemtervének kidolgozására is kiterjed.

2. Időszak

2011. július 7- 2012. február 29-ig 

3. Megcélzott logisztikai vállalatok

A Nippon Express helyi leányvállalatai az ázsiai célországokban (terv szerint)

4. Leírás

A Fujitsu felhő-technológiával gyűjt adatokat a futásteljesítményről és az üzemanyag-fogyasztásról a Nippon Express kamionjaiba épített terminálokról. Emellett felhő-alkalmazásokat dolgoz ki a széndioxid-kibocsátás kiszámítására, mérésére, elemzésére, jelentésére és ellenőrzésére, majd a terminálokat a Nippon Express helyi leányvállalatainak Ázsiában közlekedő kamionjaiba szereli. A számottevő emissziócsökkentés reményében a Nippon Express Japánon kívüli érdekeltségeinél is megvalósítja a jelenleg Japánban futó környezetvédelmi programot. A partnerek ezen túlmenően ütemtervet dolgoznak ki a későbbiekben széles körben alkalmazandó ellentételezési mechanizmus kialakítására.

A rendszer áttekintése

http://www.fujitsu.com/global/news/pr/archives/month/2011/20110714-01.html

Az üvegházgáz-kibocsátás további mérséklése érdekében a Fujitsu és a Nippon Express a jövőben is népszerűsíteni fogja a gépjárműbe épített terminálokra és felhő-technológiára épülő üzemeltetés-felügyeleti rendszer használatát, ösztönözve ezzel a kétoldalú ellentételezési mechanizmusok széles körű elterjedését Ázsia egész területén.