Lombard Lízing Csoport szerint 78%-kal bővült a mezőgazdasági gépek finanszírozása

Elsősorban a mezőgazdasági terményárakra vonatkozó kedvező kilátások miatt jelentős kereslet mutatkozik a mezőgazdasági gépek finanszírozása iránt. Míg a válság előtti időszak eredményeitől még elmaradnak az eladási számok, az élénkülés trendfordulót is jelezhet.

A mezőgazdasági gépek lízingfinanszírozása 78 százalékkal bővült 2011 első félévében az előző év azonos időszakához képest a Lízingszövetség adatai szerint. A lízingtevékenység a mezőgazdasági gépek piacán belül elsősorban a szántóföldi növénytermelés mobil gépei, az önjáró és vontatott munkagépek finanszírozására koncentrálódik, így a növekedés hátterében elsősorban a gabonafélék árszintjének szintén jelentős emelkedése áll.

Az agrártermékek termelői árszintje 2011 júniusában 35,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 46,7 százalékkal emelkedett, miközben a gabonafélék termelői áremelkedése 2011 júniusában kiugró mértékű, 80,8 százalékos volt 2010 azonos időszakához viszonyítva. Hazánkban idén jó minőségű, ám közepes mennyiségű búzatermés került betakarításra. A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) és más elemzők szerint a világ ez évi gabonatermése jóval nagyobb lesz az előzetesen várt mennyiségnél, sőt, csekély mértékben meghaladhatja az előző évit. Ennek ellenére, az előrejelzéseket figyelembe véve a világon kevesebb étkezési gabona teremhet a szükségesnél. Várhatóan megnő a kereslet a jó minőségű termény iránt, ami a piaci árak emelkedését vetíti előre.

„Mindez jövedelmezőbbé teszi a gabonatermelést, és megtérülővé a mezőgazdasági gépparkok eddig elhalasztott korszerűsítését" - világít rá Kozma Gábor, a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója. „Idén júniusig a számok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági termékek termelői árindexének 41,4 százalékos növekedésével szemben az utóbbi félévben a ráfordítások mindössze 15,55 százalékkal emelkedtek, így a beruházások megtérülési kilátásai most kifejezetten kedvezőek."

2011 első félévében a traktorpiac csaknem megduplázódott, és kombájnból is lényegesen többet adtak el az idén, mint egy évvel korábban. A mezőgép-lízingpiac a tavalyi év első félévéhez képest 67,8 százalékkal nőtt. A piaci felfutás a Lombard Lízing Csoport eredményeiből is kiolvasható: bruttó gépértéket tekintve a Lombard 133,4 százalékot lépett előre, finanszírozott összegben pedig 142,1 százalékot. A szerződések darabszámát tekintve az élen végzett 315 darab szerződéssel, ami 86,4 százalékos növekedést jelent 2010 hasonló időszakához viszonyítva, szerződésszám tekintetében megszerezve a piac 25 százalékát.

A 2011 első félévében a mezőgazdasági gépek lízingpiacán tapasztalt nagyarányú növekedés valós pozitív elmozdulást mutat a korábbi időszakhoz képest, viszont ez a teljesítmény a válság előtti utolsó „békeév", 2008 lízingpiacának csupán 36,4 százaléka. A piac növekedésének jelentős mértéke azonban jól jelzi, hogy 2010-ben olyan mélypontra került a mezőgép-értékesítés, hogy az hosszú távon nem volt fenntartható. „Tavaly a piac mind a forgalom, mind a kihelyezés tekintetében óriási visszaesést könyvelhetett el, ami többek között a szélsőséges időjárásra, az árfolyam-ingadozásra és a gazdasági válság következtében kialakult bizonytalan üzleti környezetre vezethető vissza" - vázolja a Lombard szakértője. „Ebben a helyzetben a vállalkozók csak az elkerülhetetlenül szükséges korszerűsítési célú beruházásokat valósították meg, és inkább a kisebb értékű eszközökre koncentráltak."

Összességében elmondható, hogy biztató az élénkülés a mezőgazdasági gép piacon, és a Lombard reményei szerint ez trendfordulót jelez, de a válság előtti szintektől egyelőre még jelentősen elmaradnak a számok.