Meghalt Steve Jobs

Meghalt Steve Jobs. Tegnap este 56 éves korában meghalt Steve Jobs, az Apple legendás személyisége. Betegségét nem titkolta ismert volt:hasnyálmirigyrákban halt meg.

Az utóbbi időben látható volt, hogy utódlását készíti elő a vállalat élén, mint alapitó felelős vezetője. Tudatában volt betegségének.

2005-ben, a Stanford University-n tartott beszédében mondta: „a halál a közös úticél, ami elől nincs menekvés. De ez nem baj, mert valószínűleg a halál az élet legnagyszerűbb találmánya. A tudat, hogy egyszer meghalok, segített meghozni az összes fontos döntést az életemben. Mert minden elvárás, büszkeség, félelem vagy hiba lényegtelenné válik a halál közelségében, és csak az marad hátra, ami igazán fontos. A halál az igazi segítség abban, hogy ne gondoljuk azt, vesztenivalónk van. Már most is meztelenek vagyunk. Éppen ezért nincs okunk arra, hogy a szívünkön kívül másra hallgassunk."

 A Wikipédiában megjelent életrajza  http://hu.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

 

Steven Paul Jobs (Green Bay, Wisconsin, USA, 1955. február 24. - 2011. október 5.[1][2]) az Apple elnöke, korábbi vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztató ipar ismert alakja. 1976-ban Steve Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen megalapította az Apple Computert. Sokan tartják a számítástechnika egyik úttörőjének, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben, mellyel egy Xerox PARC-bemutató alkalmával találkozott. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computer a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet.

1985-ben hatalmi összetűzésbe került az Apple társtulajdonosaival. Ennek következtében megalapította NEXT néven ismert saját cégét, amelyet 1996-ban felvásárolt az Apple.

1986-ban felvásárolta az animációs filmeket készítő Pixar Animation Studios-t, ettől fogva ő volt a cég elnök-vezérigazgatója. A Pixar munkája többek közt a Toy Story - Játékháború és a Némó nyomában. 2006-ban a Pixar feletti tulajdoni jogáért cserébe részvényeket kapott a Walt Disney Company-ben, amivel ő lett a Disney legnagyobb egyéni részvényese.

2005-ben ő tartotta az amerikai Stanford egyetem diplomaosztó ünnepségén a beszédet.

Jobs 2009 januárjában egészségügyi okokra hivatkozva féléves szabadságra ment.[3] Mint később kiderült, 2009 áprilisában májátültetése volt, melyből sikeresen felépült, és ez év júniusában pedig újra munkába állt.

2011. augusztus 25-én hajnalban egy rövid levélben bejelentette lemondását az Apple vezérigazgatói posztjáról. Helyét Tim Cook, az Apple értékesítésért felelős alelnöke, illetve Jobs hosszú betegszabadságai alatt a vállalat operatív vezetője vettei át. Jobs nem távozott az Apple-től, megmaradt az igazgatótanács elnökének és Apple-alkalmazottnak.[4] 2011. október 5-én, rokonai körében hunyt el.[5]

  1. Elhunyt Steve Jobs, az Apple alapítója", origo.hu, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. október 6.) 
  2. Meghalt Steve Jobs", index.hu, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. október 6.) 
  3. Mégis beteg Steve Jobs
  4. Steve Jobs lemondott
  5. HVG: Meghalt Steve Jobs