Zöldre erősít: öko nagyköveteket képez a djuice

A fiatalok mobilmárkája az általa támogatott Re:Creativity hulladék-újrahasznosító tábor sikere után most országos környezetvédelmi turnét indít. A program célja, hogy a modern ismeretek átadásával öko nagyköveteket képezzen a jelentkező fiatalokból, akik később saját baráti körüknek is átadhatják a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés terén frissen megszerzett ismereteket.

 

A programsorozat 5 vidéki és 1 budapesti állomást tűzött ki célul, ahol játékos tudásfelmérővel, színes szakmai előadással és újrahasznosító sarokkal várják az érdeklődőket, akik szemétből, kidobásra ítélt, régi tárgyakból készíthetnek új használati tárgyakat, dísztárgyakat, kiegészítőket, vagy akár ékszereket is. A résztvevő diákok a nap végén elismerő Öko Nagykövet Oklevelet is kapnak.

 

A szeptember közepén, Hollókőn megrendezésre került RE: Creativity workshop, melyen 5 EU tagállamból érkező fiatalok dolgoztak közösen a rendelkezésükre álló hulladékok újrahasznosításán, csupán előfutára volt a djuice nagyszabású és egész országra kiterjedő programsorozatának, mely azokat a lelkes fiatalok keresi, akik nem csak saját egészségükre, de a Föld öko körforgására is rendkívüli figyelmet fordítanak. A tábor során készített - a djuice által felajánlott használt mobiltelefonokból álló - mobilszobrok országos körútra indulnak és a legbevállalósabb és legkörnyezettudatosabb középiskolákban kerülnek kiállításra a djuice öko workshopok keretein belül.

 

A program 5 vidéki nagyvárost érint. A djuice öko nagykövetei Debrecen, Szeged, Pécs, Miskolc és Győr középiskoláiban vehetnek majd részt a programon. A fiatalok egy-egy ilyen djuice öko workshop során a „Növekedés határai" témakörben vehetnek részt beszélgetéseken, és játékos vetélkedőkön a GreenDoor Consulting csapatának irányításával. Az előadások során különböző forgatókönyvek szerint csoportosítják majd a Föld jövőjét, a legrosszabb verziótól kezdve a legjobbig. A levegővédelem, a hulladék újrahasznosítás, az energiahatékonyság, a víztisztaság és a helyi termékek bemutatása fontos témáit képezik az előadásoknak.

 

A ReDesign Group által vezetett recycle foglalkozások alkalmával a résztvevők használati tárgyakat is alkothatnak majd hulladékból. Többek között régi harisnyából készül karkötő, nylonzacskóból füzetborító és fülbevaló, gyümölcslé dobozából pedig pénztárca.

 

Aki tenni szeretne a környezetért, és szeretne csatlakozni a programokhoz, a djuice oldalán talál további információkat. A program november elején indul.

 

www.djuice.hu/oko-nagykovet 

www.facebook.com/djuice.hungary

Németh Krisztina