ING Investment Management elemzői véleménye a Moody’s döntéséről

Egy fokozattal, bóvli kategóriába sorolta le Magyarország hitelminősítését tegnap a Moody's hitelminősítő, továbbra is negatív kilátások mellett. Az S&P ugyancsak tegnapi közleményében tudatta, hogy várhatóan a februári IMF tárgyalásokig kivár, és befektetési kategóriában tartja a magyar minősítést.

 

A Moody's közleménye szerint egyre bizonytalanabb, hogy az ország középtávon képes lesz-e adósságrátáját csökkenő pályára állítani. A legnagyobb problémát az ország középtávú potenciális növekedési lehetőségének romlásában, valamint a finanszírozási szerkezetében látja. A magas adósságráta, és a devizaadósság valamint a külföldi befektetők kivételesen magas aránya mind sérülékennyé teszi az országot a külső sokkokra.

 

Az IMF megállapodásra való törekvés csökkentheti ugyan a külső sokkok káros következményeit, de a költségvetés strukturális problémáit, az adósság és a finanszírozási szerkezet sérülékenységét nem oldja meg teljesen. A jelenlegi költségvetés nagymértékben támaszkodik a nyugdíjvagyonból származó egyszeri, valamint a krízisadókból érkező átmeneti, hosszabb távon növekedési áldozattal járó bevételekre. A hitelminősítő jelentős kockázatokat lát a 2012-es deficitcél elérésében is, tekintettel a várható alacsony növekedésre és emelkedő kamatkiadásokra.

 

Piaci reakció

A forint újra történelmi mélypontjára, 317-es szintig gyengült az euróval szemben. A svájci/forint keresztárfolyam is közel 10%-ot gyengült az előző negyedév átlagához képest, 260-as szintig. A kötvényhozamok drasztikusan, 1%-kal emelkedtek; a hosszabb lejáratú kötvényekkel 10%-os hozam környékén kereskednek. A piaci hatás talán azért is volt ekkora, mert a nemzetközi hangulat sem túl rózsás. A periféria állampapírhozamai szakadatlanul emelkednek, emellett az olasz 10 éves állampapírhozam is átlépte a 7%-os szintet.

 

Várakozások

Magyarország számára az IMF megállapodás ettől kezdve kulcsfontosságú. Ameddig az európai adósságválság nem oldódik, az ország IMF nélkül nem lesz képes a piaci finanszírozást hosszútávon fenntartani. Az IMF jelenléte stabilabb, kiszámíthatóbb környezetet teremthet a magyar gazdaságpolitikában, és kikényszerítheti a tervezett, de nem végrehajtott reformokat, ami hozzájárulhat az ország 2012-es jobb megítéléséhez.

A legfontosabb tényező azonban az európai adósságválság folyamatának alakulása lesz. A magyar eszközöket alulsúlyozó külföldi befektetetők visszatérése várhatóan csak az európai hullámok csillapodása után következhet be, amennyiben az ország szakítani tud rögtönző és növekedést gátló intézkedéseivel, és tényleg tud egy hosszabb távon is hiteles gazdaságpolitikát felmutatni.

 

A magyar kötvénypiacok az összeomlás szélén táncolnak. A likviditás jelentősen leesett és amennyiben az év vége felé nem javul a nemzetközi hangulat, a volatilitás jelentősen megemelkedhet. Így - főleg a kötvénypiacon - sokkal magasabb szinteket is láthatunk, amennyiben jelentősebb külföldi eladói nyomás jelentkezik. A belföldi szereplők ugyanis képtelenek lesznek a kínálat felszívására. A forint is új csúcsokat érhet el, de az MNB intervenciói és kamatemelései stabilizáló hatásúak lehetnek. A bátrabb befektetők fokozatosan vásárolhatnak hosszabb lejáratú kötvényeket, de figyelem, rázós az út még előttünk.