Vasárnap szórják szét Kemény Henrik bábművész hamvait a Népligetben

Kemény Henrik - ott fog nyugdoni ahol éltKemény Henrik - ott fog nyugdoni ahol élt

Végakaratának megfelelően a budapesti Népligetben, az egykori Kemény Bábszínház helyén szórják szét Kemény Henrik bábművész hamvait 2012. január 29-én, vasárnap 15 órakor; csendes búcsúztatását barátai és tisztelői körében tartják.

    A Kossuth-díjas bábművész, aki január 29-én ünnepelte volna 87. születésnapját, már évekkel ezelőtt kinyilvánította: "A Ligetben szórják szét a hamvaimat. Ezt szeretném! Ott születtem, ott van az életünk".
    A bábművész szinte minden vasárnap délután három és négy óra között ellátogatott az általa Bódénak nevezett Kemény Bábszínházhoz, amely azonban 2011. október 2-án leégett - idézte fel Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány kuratóriumának elnöke korábban az MTI-nek.
    Mint fogalmazott, a Kemény Bábszínház maradványai előtti tisztáson szórják szét Kemény Henrik hamvait, hogy "itt találjon békére a magyar bábművészet legeredetibb és legzseniálisabb vásári bábjátékosa".
    A Kemény Henrik hamvait tartalmazó urnát január 16-án, hétfőn Debrecenben, a Vojtina Bábaszínházban ravatalozták fel, ahol barátai, tanítványai, tisztelői vettek búcsút Vitéz László életre keltőjétől.
    Kemény Henrik 1925. január 29-én Budapesten született. A Bábszínészképzőn 1964-ben végzett. A család mutatványos bódéjában nőtt fel, az apja és nagyapja által teremtett, több mint százéves hagyományokat folytatta. 1931 óta lépett fel, 1935-ben játszotta el első főszerepét, s faragta ki első bábfiguráját. 1945-ben vette át édesapjától a színházat.
    Az 1950-es évek elején felszámolták a népligeti vurstlit, ekkor az Állami Bábszínházhoz került. Az itt töltött két évtized alatt bábokat tervezett és készített, játszott, majd visszatért a vándorszínházhoz. Dolgozott tévéműsorokon is, nevéhez fűződik Vitéz László mellett a Zsebtévé Hakapeszi Makija és Süsü, a sárkány is.
    Kiváló művész címet 2002-ben kapott. 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisztább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, hét évtizedes, országszerte ismert és elismert legendás művészetéért. 2008-ban Prima-díjat kapott.

gpz \ bsa

MTI 2012. január 27., péntek 17:15