Hódolat a szegények pártfogója előtt!

Árpád-házi Szent Erzsébet a világ egyik legismertebb női szentje. Néhány éve ünnepeltük születésének 800. évfordulóját. A magyar királylány még kisgyermekként került a németországi Wartburg várába, ahová atyja II. András a türingiai őrgróf fiához a kor szokásai szerint kiházasította.

A felserdülő lányka modern szellemben nevelkedett a nagy múltú várban kiválasztottja oldalán, annak testvéreivel. Az őrgrófnak köszönhetően az udvarban pezsgő irodalmi és zenei élet folyt. A gyerekek nemcsak a kor irodalmával, történelmével és a különböző művészeti ágakkal ismerkedtek meg, hanem a vallás erkölcsi tanításaival is.

A tizenhat éves Erzsébet és jegyese, a huszonegy éves Lajos 1221-ben keltek egybe. Harmonikus, szerelmi házasság volt az övék, mely akkoriban ritkaságszámba ment. A házastársak igazi egységét jelzi, hogy a kor szokásaival ellentétben egy asztalnál étkeztek, s ahogy Lajos elfogadta feleségét élénk természetével, böjtjeivel, hosszú imádságaival, vallásossága buzgalmából fakadó önmegtagadásaival együtt. Támogatta őt karitatív tevékenységében, amikor szegényeket élelmezett; kórházat, árva gyerekeknek menedékhelyet alapított; leprásokat ápolt.

Míg férje hadba vonult, Erzsébet vette át a tartomány feletti kormányzást. Az 1225-ös esztendő hozta éhínséget és a járványok okozta sebeket azzal igyekezett orvosolni, hogy kinyittatta a wartburgi vár éléstárait, és a vár biztonsági tartalékaiból élelmezte a szegényeket. Csak imádott férjének korai halála után hagyta el gyermekeivel a várat, hogy attól kezdve puritán életmódot folytasson, és életét teljesen a hit, a szegények, az elesettek szolgálatába állíthassa.

Németország a napokban egy százeurós névértékű érmét bocsátott ki a „szeretet szentjeként" tisztelt Árpád-házi Szent Erzsébet lakhelyéül éveken át szolgáló wartburgi várról, mi 15,55 grammos, színaranyból vert érme.

 

www.aranypiac.hu