Patikakártyára is megvásárolható a gépjármű elsősegély-felszerelése

Patikakártyára is megvásárolható a gépkocsiban kötelezően tartandó elsősegélydoboz. Ugyan az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivőjének szerdai közlése szerint hivatalosan nem indult átfogó rendőrségi akció az elsősegély-csomagok ellenőrzésére, de az utazók saját és a balesetben segítségre szorulók érdekében érdemes mindenkinek ellenőriznie a doboz tartalmát.

Az ORFK szerdai bejelentése szerint türelmi időt ad az autósoknak és a motorosoknak a hiányzó vagy lejárt szavatosságú elsősegély-készletek felfrissítésére. A héten az interneten elterjedt a hír, hogy a hatóság 5-50 ezer forint közötti helyszíni bírsággal sújtja a szabálysértőket, és ennek következtében lett országos hiánycikk az elsősegély-felszerelés.

Az elsősegély-csomag felfrissítését nem csak a büntetés elkerülése miatt érdemes elvégezni, hanem azért is, mert ez a kis beruházás vészhelyzetben akár életmentő is lehet.

Új elsősegély-csomagot már 3-4 ezer forintért lehet vásárolni, de ennek a feléből is megúszható a csomag lejárt szavatosságú tartalmának kicserélése. Sokan nem tudják, hogy a hiányzó tételeket, de akár az egész doboz a gyógyszertárban is megvehető a munkáltatói és céges adókedvezménnyel támogatott patikakártyával.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) adatai szerint ma már minden tizedik magyar állampolgár rendelkezik önkéntes egészségpénztári tagsággal, akik csak a gyógyszertárakban évente 30-40 milliárd forintot költenek a betegségek gyógyítására.

A következő táblázat mindenkinek hasznos. Ennek a segítségével ellenőrizhető, hogy elengedő mennyiségű kötszer és egyéb kellék található-e a dobozban. Előfordulhat, hogy egy-egy dolgot korábban felhasználtak (nem feltétlenül baleset miatt, hanem például egy autós kirándulás során), ennél gyakoribb azonban, hogy lejárt a steril kötszer szavatossága. A kötszerek sterilitásukat 5 évig megőrzik, a sebfertőtlenítő oldat pedig a gyártási dátumtól számított 3 évig használható fel.

Az sem utolsó szempont, hogy a cserével spórolni lehet, de az is biztos, hogy így nem bosszantó, ha a teljes elsősegély-dobozt esetleg nem lehet kapni. Arra ügyelni kell, hogy a doboz tartalmának patikakártya terhére történő pótlása csak a gyógyszertárakban tehető meg, ez a lehetőség az autós boltokra nem érvényes.

Az elsősegély doboz tartalma: a kötelező 13+1 elem

 

A felszerelés kötelező tartalma

mennyiség

cserére szorul

1

steril gyorskötöző pólya (10 cm × 5 m)

4 db

igen

2

steril gyorskötöző pólya (5 cm × 5 m)

4 db

igen

3

ragtapasz (1,25 cm × 5 m)

1 tekercs

igen

4

polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml)

1 db

igen

5

egyenként csomagolt törlőkendő/ fertőtlenítő lap

5 db

igen

6

steril mull-lap (6 × 6 cm/100 lap

1 db

igen

7

steril mull-lap (50 cm × 80 cm)

4 db

igen

8

háromszögletű kendő

1 db

nem

9

olló (rozsdamentes acélból, 110-150 mm-es)

1 db

nem

10

biztosítótű (40 mm-es)

6 db

nem

11

fóliakesztyű: 1 pár

2 pár

igen

12

sebtapasz vágható (6 × 10 cm)

2 db

igen

13

elsősegélynyújtás képekben

1 db

nem

+1

tartalomjegyzék

1 db

nem