Erre egyszerűen nem találok szavakat

A bíróság jogerős végzését itt megtekinthetitek:A bíróság jogerős végzését itt megtekinthetitek

Figyelem! 2012-ben Magyarországon el lehet kobozni egy magánszemély számítógépét annak teljes adattartalmával együtt azzal az ürüggyel, hogy lejárt rajta egy 7 130 Ft-os program legálisan feltelepített próbaverziója.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint ugyanis a notebookom - mivel azon egy WinRAR 40 napos próbaverziója 3 nappal lejárt (!!!) - bűncselekmény elkövetésének eszköze (szerzői jog megsértése vétség), és ezért bűnjel, ami nem visszaadható.

 

 

Köszönöm a több száz érdeklődő e-mailt, amelyben azt kérdeztétek, hogy a könyv új fejezetei miért nem kerültek még ki a blogra. Az ok - stílszerűen - prózai: a hatóság lefoglalta a notebookom.

 

 

Ugyan a Bíróság jogerős végzésében azt részemre 2012. május 24-én visszaadni rendelte, de ez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt „nem érdekli", hiszen a számítógépen megtalálható volt a WinRAR 40 napos próbaverziója, ami a lefoglalás napján 3 nappal lejárt. Állításuk szerint ezzel a számítógépem bűncselekmény elkövetésének eszközévé vált, így nem adhatják vissza.

 

A nyilvánosság az utóbbi időben többször is megmutatta erejét. Megmutatta azt, hogy a mi generációnk ezzel az eszközzel valamilyen formában képes kontrollálni a köztisztviselők, hatóságok túlkapásait és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja a „mutyizást", a hatóságok törvénytelen működését. Azt, hogy mi magunknak és a gyerekeinknek egy tisztességes országot akarunk, ahol a hatóság nem az a valami, amitől félni kell, hanem az, ami az emberek életét biztonságosabbá teszi.

 

Természetesen programozóként, alkotóként tisztában vagyok a szerzői jogok fontosságával, éppen ezért is volt, hogy az egyetlen szerintük illegális dolog, amit a számítógépemen találtak, az a 3 nappal lejárt WinRAR próbaverziója volt (az egy másik kérdés, hogy szerintem ez sem illegális dolog). Több millió forint értékű jogtiszta szoftverrel rendelkeztem.

 

Azt gondolom, hogy ha a NAV Bűnügyi Igazgatósága erre hivatkozva 2012-ben elveheti a számítógépem, akkor fennáll a veszélye annak, hogy ma Magyarországon bárkinek a számítógépét elvehetik, ha akarják. Valljuk be őszintén, egy lejárt próbaverzió mindenkinek a gépén van. Ez pontosan olyan, mintha valakinek az autóját elkoboznák azért, mert nem kötötte be a biztonsági övét. Ha pedig másban is felsejlik az, hogy ez csak „ürügy" és esetleg más állhat a dolog mögött, akkor viszont azért felháborító. De a probléma ebben az esetben is fennáll: ha nálam ürügy lehet, akkor másnál is.

 

Kérlek benneteket, hogy amennyiben van erről véleményetek, írjátok meg, kommenteljetek és ha lehet, minél több emberhez juttassátok el ezt a cikket. Lehet, hogy csak az én illúzióm, de azt gondolom, hogy a mai világban a nyilvánosság erejével értelmes mederbe lehet terelni az ilyen hatósági túlkapásokat.

 

Ha ezt szó nélkül hagyjuk, akkor ilyen okokra hivatkozva bárkinek, aki blogot ír, elvehetik a notebookját (ráadásul azt a bíróság jogerős végzésére sem adják vissza).

 

Terveim között szerepel a NAV osztályvezetőjével ezügyben folytatott telefonbeszélgetés - melynek rögzítéséről a hívott felet a beszélgetés elején tájékoztattam - publikálása is, amelyben közli, hogy őt ez a végzés nem érdekli, és lerakja a telefont, azonban ebben az ügyben még egyeztetnem kell a jogászokkal.

 

Kérem a kedves olvasóim és az esetlegesen szolidaritást vállaló bloggertársaim, hogy osszák meg ezt a cikket, hátha ezzel elejét tudjuk venni, hogy más is így járjon.

 

Köszönettel,

Horváth Zoltán

http://rohejorszaga.blog.hu/2012/06/03/erre_egyszeruen_nem_talalok_szavakat_601