BALETT A HÁZTETŐN, avagy ünnep az ünnepben

Különleges eseményéhez érkezik június derekán a Danubius Hotels Group 40 éves jubileumi ünnepségsorozata. A helyszín ezúttal a barokk város Győr, melynek szívében a Hotel Rába City Center*** szálloda ad otthont és szó szerint háztetőt a Kultúra és tánc mottóval életre hívott produkciónak, amely akár a táncművészet, zene és gasztronómia csúcstalálkozójaként is bevonulhat nemcsak a Danubius, de Győr város krónikáiba is.

 

A Hotel Rába City Center egyedülálló belvárosi fekvése és üzleti filozófiája szerint is találkozási pont, szerteágazó kapcsolatokkal, amelyek között is kiemelkedően fontos szerep jut a Győri Balettnek. A kultúra közvetítésének és pártolásának évek óta felvállalt missziója vezetett odáig, hogy a 2012. június 19 - 23. között Győrben zajló VIII. Magyar Táncfesztivál egyik új eleme lesz a győri Danubius szálloda helyszínként való bevonása a táncművészeti seregszemle programjai közé.

 

Balett a háztetőn - a szó szoros értelmében. 2012. június 20-án este a Hotel Rába City Center szállodai belső tetőn kerül bemutatásra egy külön erre az alkalomra komponált Győri Balett performance, amelyet a szálloda előtt felállított kivetítőn mindenki élőben csodálhat meg.

 

Az est fénypontját, a különleges, vonósnégyes háttérzenével és fény effektusokkal gazdagított balett előadást fogadás és borkóstolós gálavacsora előzi meg a Belgian Beer Cafeban, amely nemes egyszerűséggel Belgaként vált az egyik legnépszerűbb vendéglátóhellyé Győrben, sőt országszerte is. A táncművészet köré felépített, a táncfesztivál előadásai által ihletett, a tánc eredete szerinti nemzet gasztronómiájára komponált négy fogásos menü varázslatos ízekkel szinte világkörüli útra repíti a vendégeket.

 

Az ízutazás állomásait Kiss János balett igazgató kommentálja, sőt videó bejátszások segítségével a meghívott vendégek a nemzetek táncainak hangulatát is közel érezhetik magukhoz.

 

A Táncfesztivál „Táncol az egész város" szlogenjének megfelelően a nyáresti hangulat fel- és levezetésében szerepet kap az El paso tánciskola, akik a manapság legpopulárisabb táncok bemutatásával és tanításával elindítják az ünnepi rendezvényt, majd a balett bemutató után össztáncra hívnak mindenkit a Belga előtti nagy térre, ahol táncolhat az egész város.

 

A kultúra és a zene jutnak főszerephez a Danubius jubileumi kalendáriumának októberi lapján is. Győr után Pécs, Európa 2011.évi Kulturális Fővárosa - pontosabban a Danubius pécsi szállodája, a Hotel Palatinus City Center teszi emlékezetessé egy gálaest során azt a mára zenetörténeti legendát, hogy Bartók Béla 1923. október 30-án adott koncertet a szálloda báltermében.  A 4 fogásos borvacsora különlegessége abban áll, hogy Bartók Béla zenei munkássága végigkíséri a menü egyes fogásait, témájában illeszkedve a felszolgált, 20-as évek hangulatára emlékező ételekhez és borokhoz. A rendezvényre a koronát a Palatinus Bartók termében koncert teszi fel, melynek műsora az elképzelések szerint kicsit kilép a klasszikus muzsika határaiból.

Németh Krisztina