A bírság orientált gazdaság

Ilyen állat nincsen! Mondták egykor az utazók, amikor meglátták az zsiráfot. Nos ilyen ország nincsen, mint Magyarország. Legalábbis ez jött át itt Brüsszelben a sajtót az utóbbi napokban elemezve: a magyar gazdaság bírság orientált gazdaság. Egyes sajtótermékek azon ironizálnak, de komoly statisztikákkal támasztva alá, hogy tessék minél többet megszegni a szabályokat, mert nem teljesül a költségvetésben beállított bírságbevétel, és akkor jönnek az újabb megszorítások!

 

Saját bőrömön is tapasztalom, hogy milyen egy bírság orientált gazdaság. Ama nevezetes eredetileg a szlovák rendszám miatt hozott, de ott az értelmetlenül megnövelt közterhek miatt már értelmetlen gépkocsitartás miatti rendelettel szakmányban büntettek külföldön dolgozó magyarokat. Sőt, biztos ami biztos már nincsen lakcímem Magyarországon. Hátha a HIVATAL félreértelmezi a külföldön élőkre vonatkozó azon szabályozását, mely szerint akiknek magyar lakcímük van havi TB-t kell fizetni Semmiért.

 

Hallani rémtörténeteket vendéglősöktől, kereskedőktől NAV ellenőrökről és mindenféle hatósági személyekről, akik a róka ravaszságával mindent elkövetnek, hogy az életszerűtlen szabályok be nem tartása miatt büntessenek. A magyar számla törvényen itt derülnek. Otthon, hogy stílszerű legyek a vérvalóság mindez.

 

Ismerősök mondják, hogy a világ legudvariatlanabb és legagresszívebb kalauzaival és helyi közlekedési járatokon dolgozó ellenőreivel Magyarországon találkoztak. Ahol a segítőkészség, a jóakarat szikrája sincsen, csak a büntetésé. (ne csodálkozzunk, ha egyre eszkalálódik az utas ellenőr viszony. Tettlegességig fajul..... Különösen annak fényében, hogy adott norma szerinti mennyiséget kötelező minden ellenőrnek bírságolni.) Van aki egy egy ilyen akció után mondja:Mindenhova elmegy, még egyes közép amerikai országokba, de Magyarországra nem. Korábban ezt a hírnevet Jugoszlávia és Románia birtokolta, de ott a helyzet javult. Magyarországon romlott.

 

A közbiztonság jegyében giga igazoltatásokat - ahogy a magyar népnyelv nevezi basztatásos razziákat - tartanak egyre sűrűbben, az EU-ra hivatkozva. Lassan az egy főre eső traffipaxok számát tekintve is világelső lesz Magyarország, ahol ezen eszközök használatában is első a hatósági kreativitás. Egy (sokszor tudatosan) kinnfelejtett tábla és csak nő a bírságbevétel. Miként az objektiv felelősségnek nevezett társasjáték esetében is. Magyarország az élen járt, amikor a bírságok egyes országok közötti kölcsönös behajthatóságát forszírozta - sajnos eredménnyel - az Európai Unióban. Ezért saját állampolgárait is odadobta. Természetesen a kölcsönösség jegyében.

 

A sajtóban olvasni lehetett, hogy ebbe a rendszerbe néha komoly hibák csúsztak. Például a logika ugy diktálná, hogy az egy üveg a konyhában nyitva tartott ital miatt 60 napra bezárt vendéglátóhelyet a logika szerint néhány száz ezer forintra megsarcolják. Az igazságtalan. De a vendéglő boldogan fizetett volna. Helyette becsukták. Hogy a tekintély az bizony tekintély legyen és a szabály az bizony szabály.

 

Talán Amerikában van annyi ügyvéd, mint ahány végrehajtó/ellenőr/ellenőr ellenőre és azok ellenőreinek ellenőre  Magyarországon. Akik szépen megélnek, nem csak az adósokból. Hanem a bírságok behajtásából. Parkolási társaságok, tömegközlekedés, útdij, vám, jövedék.... . Mint mind ilyen kiszolgálók siserehadát foglalkoztatják. És láss csodát:a  bírság bevétel jelentős tétel a magyar költségvetés bevételi oldalán. Így nem csoda, ha a magyar népnyelv a közlekedési rendőröket egyszerűen útvámszedőknek, a parkoló őröket demszky pribékeknek és más ilyentén, foglalkozások képviselőit pedig az állatvilág nem éppen hízelgő tagjainak ragadvány neveivel látja el a pénzbehajtás ezen, gazdaság szempontjából dicső, bár a polgárok által igencsak utált szereplőit.

 

Bizony bírság orientált gazdaság vagyunk. A népi legenda úgy tartja, hogy a törvény előkészítése során van egy olyan titkosan kezelt fázis, amikor beleteszik azokat a hibákat a törvényekbe teljesen szándékosan, aminek alapján azután minél szélesebb körben adott a büntetés lehetősége. És ha gond van, akkor kizavarják a megfelelő személyzetet az utcákra és indulhat a pénzbehajtás.

 

Azt csodálom, hogy eddig ezen a téren semmilyen változás nem történt. Sőt, a helyzet mintha romlani látszik. Pedig emlékszem, hogy a Hóbagoly miniszterelnöksége idején előírták, hogy a traffipax nem lehetett elrejtve, és a rendőröknek embernek kellett tekintenie a polgárokat. Érdekes módon azaz időszak volt az, amikor a vállalkozó vállalkozhatott és csakis a nagygazembereknek volt rettegni valójuk. Régen volt, igaz sem volt.

 

Bécsben lő magyar barátaim szerint ott azért más az élet, mert a hatóság az ugyan hatóság maradt. Ami kegyetlenül kitol azokkal, akik nem ismerik a logikáját. De.. abszolút kiszámíthatóak. És van egy szolgáltató réteg, akinek az a feladata, hogy az embert képviselje a hatóság előtt, könyvelők, ügyvédek, építési ügyintézők, autószerelők akik azt a képviseletet intézik. És intézik, mert ismerik a hatóságot, ami viszont kiszámíthatóan, mindig ugyanúgy reagál.

 

A végeredmény. Ismerősöm a helyi bécsi adóhivatalnak a helyét sem tudja. A könyvelőjéhez jár időnként aláírni papírokat. Viszont nem vegzáljék Hagyják őket dolgozni És ez a lényeg. Talán ezért pörög még mindig jól az osztrák gazdaság. Lassan már egyedül Európában. A Monarchia egykori központjában tudnak valamit, amit mások nem: A polgárt csak kicsit kell nyirni. De rendszeresen. És akkor boldogan dolgozik. És békén kell hagyni. Akkor ő is jól érzi magát. És az ország is működik. Nos ez az ok ami miatt egyre több magyar teszi át oda a székhelyét. Az nem birság gazdaság.

 

Advocatus Diaboli