Hecks Ferenc: A XVI. CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL – 2012


 

2012 október 19 és 22 között tizenhatodszor került megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, Békéscsaba legnagyobb, a legjobb gasztronómiai fesztivál díját is elnyerő rendezvény. A mostani 106 ezer látogató 50 km sugarú körben több napra lefoglalta az összes szállás lehetőséget.

A kolbásztöltő versenyeken 530 csapat vett részt.

 

 

 

A szervezők a hagyományokra, a helyi adottságokra és a minőségi szolgáltatásokra egyaránt figyelemmel állították össze a tematikát és a programokat, határozták meg a súlypontokat. Az eredmény ismét: siker - minden látogató nagyon jól érezte magát. A látogatók száma az emelt belépődíj mellett a program összeállítóit dicséri.

 

 

 

A fesztiválon a kerítéstől a háztetőig minden a kolbászról szólt a „Bélben az igazság" tézisnek megfelelően.  Az 530 kolbásztöltő csapat versenye csak három csoportban volt megoldható. A helyszínek szerint Mokry, Csarnok és Csaba-gyöngye néven tartalmazza a függelék a versenyek eredményeit és díjazását.

 

A friss kolbászok persze igen gyorsan és óriási mennyiségben fogytak.  A jobbnál-jobb száraz kolbászok megbecsülhetetlen mennyiségben fogytak. A tavalyi első helyezett standja idén eléggé eldugott helyen volt. Legnagyobb meglepetésemre úgy kifosztották Szénási Sándor árukészletét,  hogy majdnem lekéstem a vásárlásról.

 

 

A sertéshúsból készült száraz kolbászok mellett sok szarvas és szarvasmarha kolbász is megjelent, melyek gyártói jelentős mangalica tartalommal biztosítják, hogy ne legyenek túl szárazok.  

 

 

A pecsenye sütők a szokásos magas színvonalat hozták.

A vaslapon sült hagymás tarja, vagy a toros káposzta, illetve a hagymás és babos csülök komoly versenytársa volt a kolbászoknak, a fogyasztott mennyiséget tekintve.

A sajtok, fűszerek és italok is komoly minőséget képviseltek.

 

 

 

Tavalyhoz képest kevesebb csúcs borász volt jelen.

A borversenyen - mert ilyen mindig van - természetesen a tokajiak, szekszárdiak és villányiak taroltak.  A Tokaji Kereskedőház Arany furmintja - amely Franciaországban aranyérmet nyert a fesztivál közönség kedvence lett.

 

 

Végre ismét láttam aszu-eszenciát, ami pár éve még a gyógyszerkönyvben is szerepelt.  Pálinkában sokat javult a választék. Már nem ritkaság az 50 % feletti alkohol tartalom. Sőt a Gyulai Mélyvíz család 60 %-os. Ami nem mellékes, mindez harmonikus kellemes, gyümölcsös ízek mellett.

 

 

Az evés-ivást követően a közönséget hagyományosan kiváló zenei programok szórakoztatták és mindig táncos bulivá fejlődött a rendezvény. Ugyanúgy mint a kolbász versenyek - több helyszínen.

 

Új jelenség kapott hangsúlyt a bulikon. A lányok és fiuk egy része nem párosan, hanem külön lány és fiú csoportokban táncolt. Némi bíztatás kellett és a párok megtalálták egymást.

 

 

A délelőtti programok ingyenesek voltak. Sok kisgyermekes család kereste fel ilyenkor a fesztivált. Idén a Sportcsarnok melletti útszakaszt lezárták a forgalom elől és itt parkolót alakítottak ki. A belváros felől érkező buszok legközelebbi megállójától pár perces séta kellett a Kolbászfesztivál területéig. A kissé nehezített közlekedés mellett és a megemelt délutáni jegyárakkal is rekord számú látogató érkezett az utóbbi évek egyik legkiválóbb Csabai Kolbászfesztiváljára.

 

 

CsatolmányMéret
Kolbászfesztivál 2012 - Eredmények.zip32.25 KB
Kolbászfesztivál 2012 -Program.doc122.5 KB