Nem ijedt meg a tanács, vágott az MNB

A vártnak megfelelően, 25 bázisponttal 6,00%-ra csökkentette az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank. Vélhetően a korábbi táncrendnek megfelelő 4:3 arányú döntés születhetett, a kükső monetáris tanácstagok többségével.

 

A forint nem ingott meg igazán a Standars&Poor's pénteki leminősítése után, és a kötvényhozamok valamint a CDS felár sem emelkedett, így várható volt, hogy a Monetáris Tanács, korábbi logikának megfelelően folytatja a lazítást. A kockázati megítélés ugyan némileg romlott az októberihez képest, de továbbra is fennáll a feltörekvő piaci eszközöknek kedvező nemzetközi környezet.

 A magyar csőd elleni biztosítás (Credit Default Swap - CDS) alakulása

 Az infláció ráadásul befékezett októberben (6,1%-ra), ami persze nagyobb részben a bázishatásnak tudható be. Tavaly ősszel ugyanis lejtőre került a forint árfolyam, ami az infláció gyorsulásában is érezhető volt, így a jelenlegi év/év alapú fogyasztói árindexet már a magasabb árszinthez mérjük. Ez a hatás az év hátralevő részében is érezhető lesz, így tovább lassulhat a szeptemberi csúcsról az infláció.

 Középtávon a monetáris politika további lazulására számítunk, amíg fennmarad a kedvező tőkepiaci környezet, és ezzel együtt stabil marad a forint árfolyama és az állampapír hozamok. Jövő év végére 4,75%-ig csökkenhet az alapkamat - az infláció alakulásától függetlenül - ugyanis a monetáris tanács külső tagjai korábban jelezték, hogy 4,5-5,0% körül van szerintük a hazai egyensúlyi kamatláb.

 Forintpiaci hatás

 A forint piacán érdemi gyengülésre nem számítunk, mivel a piac már előre elkezdte árazni a kamatvágást. Ráadásul a külső környezetben bekövetkezett pozitív változások (görög tárgyalások sikeressége, spanyol bankmentő csomag) az euró erősödésén keresztül támogatják a hazai fizetőeszközt.

 

A harmadik fogózkodó pedig továbbra is a forintban denominált eszközökbe irányuló forrásbeáramlás ("carry trade") hatása.