Pezseg az élet Miskolcon a Színházban

December elején nagy vendégjárás volt a Miskolci Nemzeti Színházban. Láttuk, hallottuk  az ExperiDance Produkciót, Koltai Róbertet, Háy János írót, és a Szent Efrém Férfikórust és ezzel nincs még vége. A hónap közepén jön a Mandel Quartet, akik zenei időutazást hoznak magukkal és ennek a sokszínű sorozatnak lesz része az Ellenpontok című politikai vita is.

 

2012. december 15. 19 óra - Csarnok

ELLENPONTOK

30 éves az első erdélyi magyar szamizdat

Beszélgetés Szőcs Gézával, Ara-Kovács Attilával és Keszthelyi Andrással

Moderátor: Szilágyi Csaba (OSA Archivum/Közép-európai Egyetem)

 

Az Ellenpontok magyar nyelvű szamizdat folyóirat, mely Nagyváradon (Románia) jelent meg 1982-ben. Alapítója Ara-Kovács Attila filozófus, aki a lap nyolc számát Tóth Károly Antallal, Szőcs Gézával, Tóth Ilonával és Keszthelyi Andrással együtt szerkesztette. A folyóiratot az akkori magyar és lengyel szamizdat kiadványok, illetve ellenzéki mozgalmak inspirálták. Minthogy az adott időszakban főként Romániában történtek a legdurvább emberjogi visszaélések, a dokumentumnak különös jelentőséget kölcsönöztek az abban megfogalmazott alternatív politikai követelések.  A sokszorosítás az első hat szám esetében írógéppel történt, a további számok pedig stencillel készültek. 

Ara-Kovács Attila és Keszthelyi András Budapesten él, Tóth Károly Antal és Tóth Ilona Svédországban. Szőcs Géza Svájcba távozott, de az 1989-es romániai változások után hazatért Erdélybe. 2010-től az Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára volt. 2012-től a miniszterelnök kulturális főtanácsadója.

Ingyenes program.

 

2012. december 22. 15 és 19 óra - Kamaraszínház

Zenei időutazás a Mandel Quartettel

Az immár 30 éve együtt muzsikáló Mandel Quartet koncertjein, egy kis időutazással visszarepülhetünk a magyar és közép-európai királyi udvarok világába. Az udvari táncdallamok, régi históriás énekek, valamint a virtuóz hangszeres darabok többsége mára már feledésbe merült, így azoknak, akik nyitottak a történelmi kultúra felfedezésére, az együttes koncertje különleges hangszereikkel meghatározó élmény lehet.

 

15 óra

A zergekürttől a szöghegedűig - Évszázadok hangszercsodái

A középkortól a klasszikus zenéig számtalan érdekies és ritkán hallható zeneszerszám szólal meg ezen a családi eseményen, ahol Mandel Róbert elsősorban a gyerekeknek, de ugyanúgy a szülőknek is mesél ezekről a fura hangszerekről. Az együttes tagjai közreműködésével megszólaltatják a tekerőlantot, a sonkahegedűt, a szöghegedűt, a dorombot, a zergekürtöt, a görbe krummhornt, a virginált és különféle kevésbé ismert ütőhangszert. Különleges és egyedi élmény mindenkinek, aki a régi korok zenéjét meg akarja ismerni!

 

19 óra

A MANDEL QUARTET hangversenye

 

Mandel Róbert - középkori és reneszánsz tekerőlantok

Márta István - zeneszerző, csembaló és reneszánsz ütőhangszerek

Kállay Gábor - blockflőteke, rebec, ének

Migróczi Tamás - barokk cselló

 

www.mnsz.eu  

 

Lantai József