Ha rákod van, halj meg azonnal… egyelőre elnapolva

Ugy tűnik a nagy spórolásban valakinek megint eszébe jutott az az igazság, hogy a halott beteg kerül a legkevesebbe. Kitalálta, hogy akikről a tekintélyes testzület úgy gondolja sokba kerül a kezelése, mert nem gyógyulást csak időleges könnybséget okoz a korszerű terápia, az nem kaphatja meg. Csak azt a klasszikus kezelést, amely inkább sietteti a halálát, semmint segítene rajta. Azt is nagy kínok közepette.

 

Szerencsére nagy volt a felháborodás. Sőt, amire még ritkán volt példa a magyar egészségügyben, néhány orvosban megszólalt a „Jó Öreg" Hippokratesz is. Hogy segít a betegein és nem kívánja halálukat. A botrány az Index cikke alapján, mely kiszúrta a rendelettervezetet, még időben kirobbant.

 

A botrány elkezdett dagadni. A szakmai érdekképviseltek ezúttal tették a dolgukat. Tiltakoztak szervezkedtek. A végén Szócska Miklós - láthatóan aki nem értette adolgokat - magyarázkodásra kényszerült.

A tárca visszavonja a rendelttervezetet: http://nol.hu/belfold/visszavonja_a_tarca_a_rakrendeletet

 Úgy tűnik Illetékes Főelvtársak rájöttek arra, hogy a költsége ilyen egyszerű csökkentése, amit az álltagyógyászatban rutinszerűen alkalmaznak - tudnillik megölik azokat az állatokat amelyek gyógykezelése nem gazdaságos - itt nem jött be. Egy okkal több, hogy „nagyon szeressük" a bankárokat. Különben az így elért megtakarítás az egészségügyi kassza költségvetéséhez képest minimális.

A társadalomnak ébernek kell lenni, hogy nemjelenik-e meg valamilyen "szakmai iránymutatás", terápiás módszertani levél, vagy kezelési protokoll, ami ugyanezt a cél akarja elérni. Mondván mi csak a legújabb Európai Uniós és USa trendeket követjük és a gyógyszerköltségek jobb hasznosítását szolgáljuk. Erre viszont szükség van arra, hogy az orvosok se birkák legyenek, hanem megszólaljanak, protestáljanak ha kell, Mint most is megtörtént pár esetben.

 

 

Különben a „halj meg időben" mint elv sajnos az EU gyakorlatában nem ismeretlen. Hollandiában „illik" a súlyos betegnek euthanáziát kérni. http://www.origo.hu/nagyvilag/20120925-egyre-tobb-eutanaziat-hajtanak-vegre-hollandiaban.html  Azonban ott is vannak orvosok, akik esküjüket komolyan veszik. Éppen ezért a jótékony és  gondoskodó állam különítményeket szervezett, amelyek háznál beadják egymás után a két halálos injekciót állami protokoll szerint. (Az első fenolbarbiturát, amitől elveszíti eszméletét, a másik egy kurarin származik, amitől a légzése megbénul, Így gyakorlatilag megfullad, csak ezt az izombénító hatás miatt a környezet nem látja...Pontosan ugyanolyan prtokollja van, mint az amerikai injekciós kivégzéseknek. Csak ott még egy harmadik kálium-klorát injekciót is adnak, amitől a szív megáll.)

 

Svájcban külön klinika és szolgálat áll rendelkezésre erre a célra. Egyes szociál-liberális csoportok kampányolnak, sajnos Magyarországon is e gyakorlat mellett.

Az egészségügyi intézmények közül az állami szolgálatok sajnos „költségoptimalizálás „ címén ugyanezt művelik, amiből időnként nagy botrányok kerekednek. Divat, hogy egy bizonyos kor felett a valóban korszerű terápiákat egyszerűen ilyenkor nem alkalmazzák. A legfrissebb ebből az állami angol egészségügyi szolgálat botránya, amit igyekeznek elcsendesíteni, de remélhetően nem sikerül.

 

Nem véletlen: Ha megnézzük, milyen idős otthonokban nagyon nagy a túlélési idő, akkor érdekes dolgokat tapasztalhatunk. Általában az olyan intézményekbe tartozó otthonokban van - de ez sem mindig igaz sajnos, erre több amerikai botrány utalt - ahol olyan elv vezeti az otthonok fenntartóit, hogy tisztelik az életet, az élethez és az emberi élethez való jogot, ami legtöbbször vallási kötődésű intézményekben fordul elő.

 

Az oka egy hamis koncepció: mely szerint az egészségügynek csak és kizárólag üzleti azaz költség-haszon vonatkozásának kell lennie. Magyarországon az emberek erre különösen érzékenyek, mert nincsenek tartalékaik, azaz nem engedhetik meg maguknak, hogy ténylegesen a megfelelő magán intézményeket válasszak. Pontosan úgy kényesek erre az emberek, mint a nem létező vagyonokra kivetett vagyonadóra. Mert a polgári réteg az, akinek sem tudása sem elég vagyona nincsen, hogy kivédje az állam ilyen jellegű ámokfutásait.

 

Nem tudni ki volt ennek a rendeletnek a felelőse, de ugyanúgy, mint az energia áremelés-koncepcióért felelős államtitkár helyettesnek ennek is meg kellene adni az elbocsátó szép üzenetet azzal, hogy beteg csak az ország másik részén lévő, a lehető legrosszabb ellátást adó egészségügyi intézményhez fordulhat.....

 

Untig elég a rokkantakról szóló magyar rendelet, amely EU összehasonlításban a lehető legrosszabb. És legembertelenebb. És nem lenne baj, ha valaki folytatná a Magyar Alkotmánybíróságnak azt a folyamatát ami e téren a felülvizsgálattal megindult. Az már látható, hogy a bankár-orvos-közgazdászok és  bioetikusok a maximális mértékben ellenállnak. Mert számukra az emberi lét csupáncsak gazdasági kérdés. Nem több.  És ismerik a legfontosabb ilyen szabályt: csak a halál a leggazdaságosabb kezelés.

 

Advocatus Diaboli

 

 

http://www.mszfszk.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=382:eutanazia-program-a-rokkantak-ellen&catid=2:magyar

http://index.hu/belfold/hirek/175107/

(Egy ezzel kapcsolatos tanulmányt a cikk végéről lehet letölteni!)

CsatolmányMéret
polingera_eutanazia.doc66 KB