Meghalt Kovács Győző, a hazai számítástechnika egyik megalapítója

Kedden elhunyt Kovács Győző, a magyar számítástechnikai történelem egyik emblematikus, közismert alakja. Nevéhez fűződik többek között az első magyar számítógép, az M-3 megépítése, a Mikroszámítógép Magazin megalapítása és a magyar televízió TV-BASIC sorozatának elindítása is. Később Vámos Tibor akadémikussal közösen részt vett a Mikroszámítógép magazin utódjának az Impulzusnak, illetve később a Delta Impulzus című szaklap szerkesztésében is. A szerkesztőségben kezdték fejleszteni a SZTAKI-val közösen a SCi-Text elektronikus szedőrendszert, amelynek levilágítója sokáig működött, bár maga a szedőrendszer nem vált be. A megjelenő IBM PC és a Ventura program kiütötte, de a levilágító kiválónak mutatkozott nyomtatott áramköri lapok előállítására.

 

 

Kovács Győző 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán a gyengeáramú tagozaton végzett. Az egyetem elvégzése után az MTA Kibernetikai Kutató csoportjához került tudományos segédmunkatársnak. Dömölki Bálint mellett nagy szerepe volt az első magyar számítógép, az M-3-as létrehozásában. 1959-ben kinevezték az első magyarországi számítóközpont vezetőjének, 1964-ben pedig kulcsszerephez jutott az MTA URAL-számítógépének beüzemelésében.

 

1975-1985 között a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főtitkára, 1985-től 1990-ig, majd 1993-tól folyamatosan alelnöke volt. 1983-1990 között Könyves Tóth Pállal kettesben megalapították és szerkesztették az első havonta megjelenő számítástechnikai képes diáklapot, a Mikroszámítógép Magazint. 1984-ben megszervezte a Magyar Televízióban az első távtanulási tanfolyamot, a TV-BASIC-et, amelyen először lehetett távtanulási formában programozói képesítést szerezni.

 

Kovács Győző Neumann János életének és munkásságának legalaposabb ismerője volt, aki számos konferenciát, versenyt és kiállítást szervezett a világhírű matematikus megismertetésére és emlékének ápolására. 79 évet élt. A magyar számítástechnika egyik létrehozóját, jellegzetes szeretetre méltó és közkedvelt egyéniségét veszítettünk el benne.