Megjött a britek józan esze: Engedélyezik a magáncélú másolást és oktatási felhasználást

Úgy létszik megjött a britek józan esze szerzői jogi kérdésekben. Emlékszünk talán még azokra  az időkre, amikor a britek a franciák és a németek mellett még az emberek agyába is elektronikus számlálót ültettek volna, hogy figyeljék: mennyi szerzői jogköteles anyagot hallhattak, néztek, mondtak el.

 

Most változás következett ezen a területen. Vince Cable brit gazdasági miniszter bejelentette, hogy alapvetően megreformálják a brit szerzői jogot. Ennek része, hogy engedélyezik a magán és az oktatási célú felhasználást(másolást), és azt, hogy az oktatási anyagokat az elektronikus eszközökre is másolják. Ez gyakorlatilag az elektronikus könyv most már akadálytalan  terjedését jelentené az oktatásban, hatalmas költségkímélésként. De fenyegetésként ott a másolásvédelem és a „biztonságos hálózat" kitétel réme is.

 

A politikus közölte „nem csak közérdekről van szó, hanem gazdasági szempontból is ésszerű a szerzői jogi szabályozás átalakítása." http://news.bis.gov.uk/Press-Releases/Consumers-given-more-copyright-freedom-68542.aspx  A szerzői jog ezen ÉLETHEZ igazodó változásaival elérhető lesz, hogy az emberek ismét tiszteljék a szerzői jogot. A rendszer gyakorlatilag azt a klasszikus szabályozást állítja vissza, hogy a haszonszerzéshez kapcsolódó szerzői jogi felhasználás jogdijköteles.

 

A brit kormány 56 oldalas dokumentumban foglalta össze a legfontosabb változtatásokat. A felhasználóknak engedélyeznék, hogy a legálisan megszerzett tartalmakról - "szigorúan személyes használatra" - minden készülékükön digitális másolatot készítsenek. Kópia készülhet a zenei gyűjteményekről, az e-könyvekről és ezek átjátszhatók PC-re, táblagépre, okostelefonra vagy akár a felhőszolgáltatásokban lévő fiókokba is. Az oktatásban egyszerűbbé tennék a különböző licencek beszerzését és elősegítenék az új technológiák elterjedését, illetve könnyebb használatát. A digitális osztálytermek kialakítása érdekében a tanároknak lehetőségük nyílik arra, hogy diákjaiknak "biztonságos hálózatokon" keresztül hozzáférését nyújtsanak a szerzői jog által védett művekhez, tananyagokhoz. Ebből elsősorban a távoktatási intézmények profitálhatnak. A teljes dokumentum elérhető http://www.ipo.gov.uk/response-2011-copyright-final.pdf valamint letölthető a cikk végén lévő linkről is a kormánydokumentum.

További fontos változás, hogy a filmek, hangfelvételek és a közvetítések anyagai, valamint a nyilvánosságra hozott kutatási adatok a nem haszonszerzést célzó kutatások esetében szabadon terjeszthetők, másolhatók és felhasználhatók, s ilyenkor nem kell külön kérni a jogtulajdonos beleegyezését. A múzeumoknak és a könyvtáraknak is lehetővé teszik, hogy minden olyan művet is digitalizáljanak, amely ugyan védett, de nem pótolható könnyen. A közérdek, vagyis a tartalom megőrzése ebben az esetben fontosabb, mint a szerzői jogtulajdonos érdeke. Cable azt reméli, hogy a módosításoknak köszönhetően a következő évtizedben a brit gazdaság akár 500 millió fontos pluszbevételre is szert tehet. A kabinet szeretett volna egy kiegyensúlyozott modellt alkotni, amely az összes fél jogait figyelembe veszi.

 

Mindössze egytelen bibi van a dologban: az oktatási anyagok terjesztésekor biztonságos halózatot emlegetnek. Ez pedig azt jelenti van még miért harcolni, a modern könyvégetők: a másolásvédelem hívei még nincsenek kiiktatva, akik könyvtári kölcsönzés címén öntörlő állományokat, kereskedelem címén meg másolásvédelmeket próbálnak ráerőszakolni az emberekre. A siker nagy siker, de RÉSZSIKER. Van még miért harcolni. Az Egyesült Királyságban is.

CsatolmányMéret
response-2011-copyright-final.pdf664.01 KB