3 az 1-ben

3 az 1-ben és benne ajánlatom az életveszélyes állatok a DoQ műsorán, Rohan(d)ó Élet Mogács Dániellel a Tháliában és végül tekintsék meg a Miskolci Nemzeti Színház újabb plakátterveit.

 

Gyilkosok nyomában. Életveszélyes állatok a DoQ műsorán. Deadly 60 minden hétfőn 21 órától új részekkel a DoQ műsorán!

Fekete mamba, nílusi krokodil, afrikai vadászkutya, palackorrú delfin és gazella.  Mi a közös a felsoroltakban? Mitől kerül az oly békésnek látszó víziló a legveszélyesebb állatok listájának élére? Ezekre a kérdésekre a megújult DoQ-n, a hazai nézők is választ kaphatnak a világszerte sikeresen futó Deadly 60 című sorozatból. A lélegzetelállító jelenteket feldolgozó műsor kulcsfigurája, Steve Backshall lelkesen mesélt a magyar rajongóknak.

A legfélelmetesebb ragadozókat bemutató sorozat az Egyesült Királyságban már akkora népszerűségre tett szert, hogy több díjat is bezsebelt. Steve Backshall, angol zoológus és stábja a forgatások alatt bejárja a világot, megküzd a kiszámíthatatlan természet viszontagságaival és mindenhol felkutatja a legveszélyesebb állatokat, megmutatva, mitől is olyan félelmetesek.

„Az, hogy életveszélyes egy állat nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy ránk, emberekre támadhat, hanem hogy a többi állattal is végezhet. A vízilovak például egyértelműen a veszedelmes állatok listáján vannak, és az elefántok is könnyen agresszívvé válhatnak, ha szükséget szenvednek valamiben" - kezdte Steve Backshall.

A DoQ-n futó sorozat a fiatalok figyelmét is szeretné felhívni a rájuk leselkedő veszélyekre, ezért az állatok bemutatásán túl, azt is elénk tárja, hogyan kell viselkedni vészhelyzetben.

„A forgatásokon megtanultam, életbevágóan fontos, hogy nyugodtak maradjunk, mert az állatok megérzik a félelmet. A legjobb egy nagy levegőt venni, aztán terv szerint tovább haladni, a lehető leggyorsabban, tiszta fejjel" - magyarázta Steve, arra utalva, hogy bizony ő is került már stábjával váratlan helyzetekbe a forgatások során.

Sokan nem értik, hogy valaki miért sodorja magát kockázatos szituációba egy forgatás kedvéért, de Steve Backsall mindig is rajongott a kalandokért, gyerekkora óta érdekelte az állatvilág. Így egyértelmű volt számára, hogy olyan hivatást válasszon, amely ezt a két dolgot ötvözi.

 „A gyerekkoromat egy kis tanyán töltöttem, úgyhogy bőséggel voltak állatok körülöttünk. Voltak szamaraink, libáink, páváink, lovaink, kecskéink, amelyek közül a legtöbb úgy került hozzánk, hogy megmentettük őket. A szüleim mindketten a természet megszállottjai, úgyhogy amikor csak tehették, kivittek minket a nővéremmel a szabadba. Mint a legtöbb fiatal fiú, imádtam a cápákat, kígyókat, pókokat és a skorpiókat is, és úgy tűnik, hogy még ma sem nőttem fel teljesen" ­- mesélte viccelődve a magyar rajongóknak Steve.

http://doq.hu/

 

Mogács Dániel: Rohan(d)ó Élet - Egyszemélyes kabaré sok szereplővel.

Mogács Dániel rohan. Fellépések, Munkaügyek, új Dr. Mogács-kisfilmek, színház. Ő az a stand upos, aki nemcsak dumál, játszik is. Sőt alig bír a mikrofon mögött maradni! A humorista, színész, rendező most szabad kezet kapott az őrület elszabadítására, és januárban a Thália Színházban jelentkezik új, önálló estjével. Rohan(d)ó élet, vagyis a mindennapok megfeszített tempója a színpadon köszön vissza - humorral, mégis mély gondolatokkal, no és bábokkal.

A Thália Színházban 2013. január 11-én lesz a Rohan(d)ó élet című előadás premierje, s a cím eleve utal arra, mire számíthatunk: görbe tükör magunknak, magunkról, a hétköznapok mókuskerekéről...

Mindenkinek egyre kevesebb ideje van mindenre. Fontos dolgok mellett rohanunk el, s így sokszor a leglényegesebb dolgokat felejtjük ki az életünkből. Erre utal a cím és persze a tartalom is. Ennyire egyszerű, semmi szimbolikus, mögöttes tartalom nincs. Rohanó-rohadó. Az egyik hozza a másikat" - filozofál Mogács Dániel.

Mogács nem titkolja, hogy a humort nem a közélet, a politika, vagy a médiumokon keresztül kívánja megközelíteni, ugyanakkor ezeknek a mindennapi életbe elkerülhetetlenül is beszűrődő negatív hatásai már sokkal érdekesebbek számára:

„Inkább a mindennapi élet visszásságai, megszokottá vált furcsaságai érdekelnek, ezt igyekszem megmutatni, hiszen így tudom igazán szórakoztatni a nézőket és még az sem tragédia, ha van olyan, amin elgondolkodnak később" - magyarázza.

A humoristának már volt önálló estje a Dumaszínházban, de mostani előadását színházi körülmények közé szánta, nagyobb színpaddal, több fénnyel. Anno Hofi Géza keverte a stand upot a színházzal, s bár Mogács semmiképp sem szeretné magát a „nagy öreghez" hasonlítani, az előadás műfaját, szerkezetét tekintve mégis párhuzam vonható.

„Minden előadás anyaga folyamatosan formálódik, jó esetben egyre jobb lesz, végül eléri azt a szintet, aminél azt mondom, hogy kész van. Előfordulhat, hogy bizonyos részeket átemelek az első önálló estemből, de 99%-ban újdonság lesz. Visszaköszönnek, sőt nagyobb hangsúlyt kapnak régi karakterek, amik a színházi környezetben jobban érvényesülhetnek. A bábok például mindenképpen megjelennek. A közönség nagyon szereti őket, ezért becsempészték magukat ide is" - árulja el a színész.

A Rohan(d)ó Élet valójában egy egyszemélyes kabaré, „one man show", ahogy külföldön hívják. Persze csavar most is van a történetben, és az is meglehet, hogy a humorista nem egyedül viszi majd el a balhét...

http://www.thalia.hu/

 

A legjobb PLAKÁT. Másodszor.

Újabb plakátterveket készítettek az Eszterházy Károly Főiskola diákjai a Miskolci Nemzeti Színház előadásaihoz: A padláshoz és Az ördöghöz.

A főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének elektronikus ábrázolás szakos hallgatói az évadban immár másodszor adnak számot gyakorlati tudásukról. Plakátterveiket ezúttal is Csontó Lajos és Szigeti Csongor tanárok szakmai iránymutatása, valamint az előadások rendezőivel folytatott beszélgetés alapján készítették el. A diákok tizenhét terve 2012. december közepétől tekinthető meg a Nagyszínház emeleti társalgójában berendezett kiállításon, és mint az már megszokott, ez alkalommal is kíváncsian várják nézőik véleményét. Szavazni lehet a kiállítás helyszínén, illetve a színház Facebook-oldalán (www.facebook.com/miskolcinemzetiszinhaz).

A kiállítás szakmai értékeléssel zárul a február eleji eSZEM fesztivál ideje alatt.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói a tavalyi évad végén a Miskolci Nemzeti Színház új arculatának kialakításával foglalkoztak.

A legjobb logó-, plakát- és honlap tervekből 2012 júniusban Identitás címmel kiállítást is rendeztek. A zsűri- és közönségdíjas Kónya Réka logótervét láthatjuk azóta is a színház honlapján és kiadványain.

Ebben az évadban Csontó Lajos és Szigeti Csongor tanítványai A vágy villamosa, a Dandin György és A hideg gyermek című előadásokhoz már terveztek plakátokat. A munkafolyamat végén, a kiállítás lezárásakor a diákok új feladatot kaptak: az ő munkájuk és kreativitásuk eredménye a színházban most látható plakátkiállítás.

http://www.miskolcinemzetiszinhaz.hu/

 

Lantai József