Az üres CD jogállása

Justitia - juszt sem CIA Mezei Anikó karikatúrájaJustitia - juszt sem CIA Mezei Anikó karikatúrájaA másoltnak tűnő CD-ket a rendőrnek le KELL foglalnia egy BM rendelet alapján (nincs választási lehetősége) de a digitális anyag lefoglalásának  szakmai követelményeit nem tudja betartani (szakember, idő és eszközhiány) emiatt minden amit tesz csak jogszerűtlen lehet. Ha a vádlottnak van ideje és pénze, akkor több évi pereskedés után komoly kártérítést kaphat, ha nincs, akkor ő fog fizetni. Ez teljesen független attól, hogy mi van a lemezeken.

 

A CD-k lefoglalási kötelezettségével a szerzői lobby (BSA) adatai alapján a törvényalkotó a nagybani jogellenes másolás ellen lépne fel a tömeges viszonteladókkal, a komoly jogsértők ellen szemben. Ez jól hangzik. Csak pár apró probléma van vele.

 

Ma nagyon sok cég alkalmaz külső cégeket adatkezelésre. Adattárolásra adatmentési, archiválási technológiák tömkelege létezik, hiszen a bizonylatok szkennelésének és elektronikus tárolásának egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor digitalizált formában visszakereshetőek. De ha megnézzük az adattárolással foglalkozó nagy cégek ajánlatait, akik a különböző hordozók közötti másolás, adatmozgatás, tárolás témájával kapcsolatban ajánlatokat tesznek, fel fog tűnni, hogy ezek között nincsen CD. A nagyméretű, gyors adatmentések szalagos háttértárolókra történnek. A CD ifjúkorában megpróbálkoztak wurlitzer rendszerű adat mozgatással több CD-s egységekben, de a mechanikai problémák miatt hamar leálltak velük. Nagymennyiségű adattárolásra soha nem használtak CD-t.

 

A lefoglalások - bírói eljárások első sorban magánszemélyek ellen történtek. Ők voltak felderíthetők, kriminalizálhatók, elítélhetők. Első sorban a kiskorúak (vétőképtelenek), aki helyett természetesen a szüleiket vonták felelősségre - anyagilag. Olyannyira, hogy 2013-ban hoztak egy Európai Uniós jogpolitikai ajánlást, miszerint ha a szülő-gondviselő igazolja, hogy a gyermek megkapta a korának megfelelő felvilágosítást a szerzői jogvédelemről (családban vagy iskolában), akkor nem felelős a szülő anyagilag a törvény előtt. Mindazon országokban, ahol ezt az ajánlást beépítették a jogba, leálltak a kiskorúak elleni perek, mert a szerzői jogi lobbinak a célja pénzügyi jellegű, nem elvi igazságszolgáltatási.

 

Ha igaz volna a jogszabály kialakításának indoka, akkor a CD-s kereskedelem (hang, film és egyéb jogdíjas adathordozók) megcsappanása mellett meg kellett volna emelkedni az üres CD forgalmazásának. Ezzel szemben az Egyesült Államokban 2010-ben bezárt a négy legnagyobb CD előállító üzem, mert ez a média már nem kellett a piacon a korábbi mennyiségben. Nem a másolókkal volt baj, hanem magával a médiával. Az nem kellett. 2012-ban - évek óta először - ha csak töredékszázalékkal is - de megemelkedett a szerzői jogi bevételek mennyisége az Apple on line piacának köszönhetően. Ha tehát már korábban átálltak volna az idejét múlt adathordozókról a felhasználók által igényeltekre ...

 

Maga az üres CD kriminalizálása is problematikus. Mellékletben megtalálhatnak egy rövid anyagot a másolt Cd legális jogállásáról, illetve pár ötletet a jogilag problematikus, eredeti CD-kről. Ugyanis ma már a kiskereskedelemben is elenyésző számban van jelen az úgy nevezett eredeti hordozókon forgalmazott anyag. A zenéket, programokat, könyveket, filmeket (szerzői jogvédett anyagokat) licenszre vesszük, letöltjük, pendrájvon, flesdrájvon és okos telefonon tároljuk. A CD lassan a bakelit lemez és a lovas szekér mellé kerül. Van, ismerjük, de szűkül a mindennapi felhasználási területe.

 

Futár Iván

 

Megtekinthető linkek

 

Egy másolt Cd legális jogállása https://docs.google.com/document/d/13D9Ol4Scu7t687Mr-Fj55sgeuHriwG6Wl3wniQ6dQ-k/edit?usp=sharing

A lefoglalás rendeleti körülményei (11/2003. (V. 8.) IM-BM-PM együttes rendelet)  

https://docs.google.com/document/d/12l-LyqmaHw8WraA_-7bKVNZ9gsDgJb-BNJBg9ij1bkM/edit?usp=sharing