Miért fehér a menyasszony ruhája?

Az esküvő egy különleges pillanat a menyasszony és a vőlegény életében, ilyenkor a közeli barátok, az ismerősök és a családtagok a házasulandókkal együtt örülnek és őket ünneplik. Ezen a napon fontosak a hagyományok, és minden nő egy mesebeli hófehér ruháról álmodozik. És itt érdemes is megállni egy pillanatra: Vajon honnan ered a fehér ruha viselete és miért vált ennyire népszerűvé? A történelemkönyveket lapozgatva látszik, hogy az esküvői ruha színe nem mindig volt fehér. Manapság mégis a fehér ruha a legelterjedtebb, mivel a tisztaságot és szűziességet jelképezi.

A fehér esküvői ruha történetét kutatva egy fantáziákban és legendákban gazdag helyre vezet az út, az angol királyságba. A fehér menyasszonyi ruhát ugyanis Viktória angol királynő hozta divatba. Ő volt az, aki a fehér ruha romantikus stílusát megteremtette. 1840-ben tartott esküvőjén dús, fehér szaténból varrt ruhát viselt, amelyet narancsvirág szirmok szegélyeztek és vert csipkével díszítettek. Pedig a fehér ruha akkoriban szokatlan volt. Ez az igényes szín gazdagságot és magas rangot jelképezett. Csakis a dúsgazdag nők engedhették meg maguknak, hogy fehér ruhát viseljenek, mivel a fehér egy nagyon kényes ruhaszín és bármennyire is törekszik is az ember, a mosott ruhát soha nem tudja oly fehérré varázsolni, mint amilyen az eredetileg volt. Egy fehér ruha jóformán egyszeri viseletre alkalmas, ezért csak a gazdag nők ragaszkodtak a fehér ruhához.

Viktória királynő szokatlan esküvői ruhája az akkori felsőbb osztálybeli hölgyek utánzásából fakadóan mégis hamar elterjedt, majd később be is került a köztudatba, mint a szűziesség, az ártatlanság jelképe. De kellett a divatteremtéshez az uralkodónő rendkívüli népszerűsége is. Az ő 63 éves uralkodása volt Anglia történetének legfényesebb szakasza, egy korszakot neveztek el róla, és a világtörténelem talán legnagyobb birodalma felett uralkodott. S ami az angoloknak oly fontos: jórészt személyes példájával megszilárdította az angol trón tekintélyét, és átmentette azt a huszadik századra.
www.aranypiac.hu