Szent László Napok - A Lovagkirály ünnepe Győrben 2013. június 28-30-án.

Szent László király neve napján a Győri Önkormányzat évről-évre díszközgyűléssel tiszteleg a lovagkirály előtt, míg a püspökség szentmisével és körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját.

 

Szent László király öröksége a közelmúltig elsősorban egyházi szempontból volt jelentős, de az utóbbi években a Lovagkirály ünnepén Győrben a szakrális rendezvények mellett a világi programok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi is előtérbe kerültek.

A lovagi tornák, a legendák, a misztériumok a történelmi középkorba repítik a látogatókat, a rendezvénysorozat fókuszában a becsületesség, a lovagiasság, a vitézség eszményei állnak.

 

A Szent László Napok kiemelt eseménye a több mint 300 fős lovagkort idéző kosztümös felvonulás, melyen lovasok, íjászok, zászlóforgatók, zenészek, hagyományőrző lovagrendek korhű jelmezekben idézik a lovagkort.  

A rendezvény fő helyszínén, az Aranyparton kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok várják a közönséget.

A helyszínen felépített jurtáknál bepillanthatunk a középkori hétköznapokba: hogyan éltek, aludtak, főztek a kor harcosai, de hagyományőrző íjászverseny, ostor bemutató, botvívás, kopjatörés, sőt buzogánycsata is lesz.

 

A Szent László Napok kiemelt fellépői: Szent László Lovagrend, Szent György Lovagrend, Megyer Sarja Lovas-íjász Egyesület, Csókakői Hunok, „Kard Rendje" Lovagi Kör és Vívóiskola, Somos Együttes, Nomádok.

 

Szent László király személye a városban őrzött hermával egyértelműen Győrhöz köthető, ahol minden év június 27-én, Szent László napján, egy ünnepi körmeneten viszik körbe a Szent László csontereklyéit tartalmazó hermát, ami a helyi Bazilikában található.

 

A Szent László herma Magyarország egyik legjelentősebb szakrális emléke, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett. A csontereklyéket 1192-ben, László király szentté avatásakor emelték ki a nagyváradi sírból, majd hermába helyezték. A hermát a nagyváradi székesegyházból, Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben hozta magával Győrbe. Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles árpád-házi királyábrázolásunk.   

 

Szent László Napok szellemisége, lenyűgöző jelmezei, díszletei, a középkor varázslatos hangulat méltán ejti bámulatba a látogatókat.

 

Az ünnep június 28-án, pénteken 16.00 - 19.00 óra között a lovagok jelmezes toborzó felvonulásával kezdődik. (Belvárosi utcák, Széchenyi tér)

 

Szombaton és vasárnap egész nap 11.00-22.00-ig lovagkor idéző hangulat: kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, jurták, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások gyerekeknek, népi körhinta, boszorkány - javasasszony, középkori próba gyerekeknek, parázson sült és bográcsban főtt ételek

 

Szent László Napok - A Lovagkirály ünnepe Győrben

2013. június 28-30. (péntek - vasárnap)

 

http://programs.gyor.hu/cikk/szent_laszlo_napok_3.html

Lantai József