Futár Iván: Beperelik-e a harangöntők a Microsoftot?

Má' mé perelnék be? Ugyan má'! Sem oka, sem értelme nincsen ennek ugyebá?  Vagy mégis?

 

 

Először beszéljünk arról, hogy mit is csinálnak a harangöntők és miért? Tarkovszkij zseniális filmjéből (Andrej Ljubjov [1]) pontosan tudjuk, hogy a harangöntés mennyire komoly munka, milyen speciális ismeretek és eszközök kellenek hozzá. Ha tehát ezt a munkát, ismeretszerzést, ami nekik megélhetést is biztosít, meg akarják védeni, az teljesen érthető.

Mire is való a harang, amit öntenek? Na, ez már egy fogósabb kérdés. A szakrális szerepétől a zenei megjelenésig sok mindent említhetnék, de az elsődleges funkciója az időjelzés. Történelmileg voltak időjelző szerkezetek korábban is (például Stonehendge  [2]) vagy a Palermói kő [3] ), meg persze későbben is, mint például a karóra, vagy az ébresztőóra  (ma a budapesti gyógyfürdőkben proxy karórás rendszer működik  [4]).

 

Mint minden technikai elemnek természetes hogy voltak előzményei, sőt utódmányai (sic!). Viszont arra nem lelek példát, hogy a harangöntők - legalábbis eddig - a piaci helyzetüket meggyengítő szereplők ellen (pl. a svájci óragyárak) jogi eszközökkel lépjenek fel. A ma már mindennapos okos telefonok tartalmaznak időmérő alkalmazásokat, sokuk éppen Microsoft terméket. Akkor kezd kialakulni a kérdés indoka, mármint az, hogy piacvédelmi szempontból beperelik-e a harangöntők a Microsoftot vagy magát a szerzői jogvédő lobbit?

 

Az, hogy manapság kevesebb a  harangöntési megrendelés, az tény. Vajon mi lehet ennek az oka? Tekinthető-e a jelen piaci időmérő eszköztár (vekker, karóra, képernyős óra) a harang jogutódjának, azaz fizessen-e a harangöntőknek a karóra gyártója vagy hordója?

Ha jól megnézek egy okos telefont, akkor körülbelül negyven olyan alkalmazást tudok felismerni rajta, ami valamilyen korábbit pontosan úgy vált ki, mint ahogy a karóra váltotta fel a harang időmérő szolgáltatását. Ilyen megszűnő például a napló (blog), a rögzített telefon, az üzenetküldő készülék, a felolvasó készülék, sok játék, a könyvolvasás és tárolás, a böngészők, a filmszínházi filmnézés. A QR vásárlás helyettesíthet raktárt, boltot, megrendelői irodát egyszerre, az áruvásárlás komplett lehetősége (keresés, hasonlítás, megrendelés). A GPS az egyszerre térkép és információs szervezet. Az újság és hírszolgáltatás elérhetősége mind a nyomdát mind az újságos bódét beárnyékolja. A digitális fényképezés a hagyományos fényképezőipart helyettesítheti a gép és filmkészítőkkel, a fotósokkal, a retusálókkal az előhívással és a képmódosítással együtt.

Mindezek közül egyedül a szerzői jog az, aminek a nevében büntetőügyek tömkelegét akasztják a potenciális vásárlók nyakába. Mert vásárolnának ők, ha lenne hol, és lenne mit a megfelelő áron.

 

CD-s zenét azt nem. De kőtáblás irodalmi kiadványokat sem. 2012-ben már emelkedett a világszinten kimutatható szerzői jogi bevétel mert az Apple  által megnyitott digitális zenebolt (az AppleStore) elérhető lett (Apple  __5[5]). Mert nem az illegális letöltésekkel, hanem a legális letöltések hiányával van probléma!  Talán kevesebb ügyvéd és több webes-digitális bolt kellett volna ... Már egy év alatt 50 milliárd letöltés fölé került az Apple szoftveráruháza.

 

A bevételkiesés (pl. szerzői jogi) elsődleges oka ugyanis NEM az illegális cselekedet (pl. letöltés), hanem a felhasználói szokásváltás, eljárásfejlődés.

 

Persze ennek az új technikának vannak vitatható elemei is. Például Bruce Willis perben áll(6) az Apple-el. Vásárolt több mint százmillióért zenét a telefonjára, amit a lányaira szeretne hagyni végrendeletileg. Az Apple véleménye szerint viszont nem örökölhető a zenehallgatási jog: tehát ha Bruce meghal, akkor az Apple letiltja a telefon zenei jogosultságát (a teljes Beatles, Stones, Joplin, Baez a nagy generáció élcsapata). (Bruce vs Apple [6]) De nem az Apple kizárólagossága ez speciális tulajdonjogértelmezés! A hozzáértők számára csendben jegyzem meg, hogy a felhasználó a szoftvernek általában jogilag soha nem a tulajdonosa, hanem a bérlője, bár nem ezt a kifejezést használjuk a mindennapi életben! A Microsoft is hasonlóan értelmezi az OEM szoftverfelhasználást. Ha egy vállalkozás lecseréli a számítógépeit (például az a kényszerítő ok, hogy a régi szoftvert már nem támogatja a fejlesztő, az új szoftver nem fut a régi gépen, emiatt nem biztonságos, nem alkalmazható), akkor kell vennie sok új vasat, hozzá sok új operációs rendszert. Ha a régi gépeit jótékony célra fordítja (ingyen odaadja a rászorulóknak) akkor a Microsoft véleménye szerint gépenként fizesse ki az új operációs rendszer árát. Igaz, hogy azokon a gépeken nem is tudna futni az új operációs rendszer, de hát nem is kell azokat beszerezni, csak ki kell fizetni.  Ezt a kört egy bírósági per folyamán úgy futotta le a Microsoft, hogy miután az ingyen továbbadott, felújított gépeket megkapták az ausztrál munkanélküliek, felszólította a jótékonysági szervezetet, hogy vagy fizesse ki ő a licenszdíjakat, vagy fizettesse ki a munkanélküliekkel. A publikálás és a hatalmas felháborodás hatására a Microsoft eltekintett (ebben az egy esetben) a több száz munkanélküli ellen megindítandó pertől, de leszögezte, hogy ez egyedi eset volt. Valóban több másikról tudunk, ahol beperelték a jótékony cégeket akik ingyen felújítottak és kiosztottak régebbi de még működő számítógépeket.

 

Vannak viszont akik tényleg előre néznek és nem a jelenlegi haszonnal, hanem valóban a kommunikációs lehetőségek jövőjével foglalkoznak. A hálózat és a digitális könyv megteremtette az interakció újabb lehetőségét, ami nem akkora bevétel, mint a bíróságilag támogatott eladás, de értékes és érdekes. Nézzék meg például „A kiskakas gyémánt félkrajcárját" okos telefonon egy kisgyerek kezében!  ( interaktív mese [7]

 

Ha viszont profi ügyvédeket fogadnak fel a harangöntők, akkor akár pertársaságot is alakíthatnak, mint a bankok által sarcolt devizahitelesek és együtt léphetnek fel az okos telefonok szoftverei által piacvesztést elszenvedettekkel, a fényképészekkel, a boltosokkal, a térképesekkel ...  (pertársaság [8] ).

 

Szóval a harangöntők perelhetnek ... de nem sok sikert jósolhatok nekik. Bár, változik a világ.[9] Kérdés, ebből mennyit lehet észre venni. [10]

 

 

 


[1] Tarkovszkij:  Andrej Ljubjov http://hu.wikipedia.org/wiki/Andrej_Rubljov_%28film%29

[2] Stonehenge:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Stonehenge /   

[3] Palermói kő:  http://hadszemle.com/a-palermoi-ko

[4] Gyógyfürdői proxy karóra rendszer: http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91i

[5] Apple csomag

http://www.sg.hu/cikkek/97391/50_milliard_letoltesnel_tart_az_apple_szoftveraruhaza

Elérhető hálózati piac http://store.apple.com/hu  

[6] Bruce vs Apple  http://www.sg.hu/cikkek/91835/az_itunes_szabalyai_ellen_lazad_bruce_willis

[7] Interaktív mese

http://create.mome.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=307%3Aa-kiskakas-gyemant-felkrajcarja-a-mome-techlab-kiserleti-tablet-meseje

[8] Pertársaság http://www.hir24.hu/tag/pert%C3%A1rsas%C3%A1g  

[9] Változik a világ http://wohoo.hu/post/8294

[10] A szerzői jog haszonélvezői -- (Hát, nem a szerzők!) http://www.euroastra.hu/node/71300