Új utakon az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet.

Hazai és nemzetközi idegtudományi központtá válik az OKITI. A változások hátteréről, az OKITI szakmai programjáról és fejlesztési terveiről Prof. Dr. Nagy Zoltán főigazgató tartott sajtótájékoztatót, Dr. med. habil. Szikora István, főigazgató helyettes, osztályvezető főorvos és Rózsa György televíziós műsorvezető társaságában.

 

Az elmúlt másfél évben alapjaiban megújult az Amerikai úti idegsebészeti intézet- régi nevén Országos Idegtudományi Intézet (OITI) - orvos szakmai, gazdálkodási, szervezeti és betegellátási tevékenysége. Profiljába a nemzetközi hírű idegsebészet mellett mára szervesen beépült a neurológiai, valamint a stroke ellátás, az intézmény számos kiemelt kutatási és együttműködési projekt stratégiai partnere, az idei évtől a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti Tanszékének otthona.

 

A menedzsment célkitűzése, hogy az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a klinikai idegtudományok pilot intézményeként a legmodernebb diagnosztikai, terápiás és műtéti eljárásokat a hazai orvosi gyakorlatban meghonosítsa és elterjessze. Az ehhez szükséges további fejlesztéseket az egészségügyi kormányzat is támogatja, a finanszírozás módjáról és részleteiről jelenleg is folynak a tárgyalások. A tervezett beruházásokra annál is inkább szükség van, mivel bizonyos szakmákban, mint például a gyermek-idegsebészet, a neurointervenció, vagy a funkcionális idegsebészet, az OKITI országos feladatkörrel bír, de jelentősen nőtt az ellátási kötelezettsége a gerincsebészet területén is.

 

Az Intézet nemzetközi szakmai elismertségét jól példázza, hogy az Európai Neurointervenciós Társaság (ESMINT), idei kongresszusának megszervezésére az Amerikai úti klinika osztályvezető főorvosát, Dr. Med. Habil. Szikora Istvánt kérte fel. A múlt héten Nizzában lezajlott esemény, melyen a neurointervenciós közösség tagjai mellett az Európai Idegsebészeti Társaság képviselői, valamint a legmeghatározóbb európai ideggyógyászok is részt vettek, rendkívül sikeresnek bizonyult.

 

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet természetesen nem csak külföldön, de itthon is igyekszik komoly szakmai együttműködések kialakítására. Ennek köszönhetően kutatási és oktatási területen a Semmelweis Egyetemmel, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézettel, a Pázmány Egyetem és a Pannon Egyetem Informatikai Karaival, valamint a Budapest Műszaki Egyetemmel közösen dolgoznak különböző projekteken, míg az Uzsoki utcai Kórházzal a betegellátás különböző területein széleskörű együttműködést alakítunk ki. Jelentős kutatási és fejlesztési lehetőséget jelent az intézet számára továbbá a Nemzeti Agykutatási Programban betöltött konzorciumi tagság.

 

Az Intézet saját stroke programmal rendelkezik. Az intézetbe kerülő akut stroke betegek 14%-ában kerül sor az elzáródott agyi erek megnyitására. Ezen belül az esetek felénél a legkorszerűbbnek számító vérrög katéteres eltávolítását végezzük. Összehasonlításként a vérrög oldás hazai gyakorisága a stroke esetek 3%-ában történik, míg Ausztriában az esetek 17%-ban kerül erre sor.

Az intézeti komplex stroke ellátási programban - mely egyedülálló az országban - az idegsebészet, a neurointervenció, a vaszkuláris neurológia és korai rehabilitáció egysége valósul meg.

Hasonló szakmai együttműködés valósul meg az epilepszia ellátásban, ahol a diagnosztika, a videomonitorozás, az intraoperatív elektrofiziológia és funkcionális idegsebészet szakemberei dolgoznak egy teamben. A neuro-onkológia, a gerinc-sebészet, vagy a gyermek-idegsebészet ugyancsak szakmai specialitások az intézetben.

 

Természetesen a felsorolt tevékenységi körökben, a szakmai eredmények és sikerek csak akkor biztosíthatók hosszú távon, ha az intézet műszakilag, illetve az orvos-technológia területein is folyamatosan megújul. Bár az utóbbi időben történtek fontos fejlesztések,

a műtőberendezések, a kézi műszerek, az operációs asztalok, és műtéti eszközök felújítása alig halasztható, valamint szintén elengedhetetlen egy új MR beszerzése.

 

Mivel az egészségügyi kormányzat ismeri és támogatja az intézet szakmai programját és fejlesztési terveit az OKITI vezetősége bízik abban, hogy missziójuk beteljesítésének feltételeit a pénzügyi döntéshozók is elfogadják és támogatni fogják.

 

http://www.oiti.hu/

 

Lantai József