10 éves a Dumaszínház!

Az egykori Godot kávéház sajtóeseményén együtt ünnepeltek a Dumaszínház előadói, a Dumaszínház alapítói Litkai Gergely, Sáfár Zoltán és Ardai Tamás. Az esemény keretében sor került egy emléktábla elhelyezésére, és bemutatták „A Dumán túl" című könyvet.

 

A Dumaszínház társulatát 2003-ban alapította Litkai Gergely, Sáfár Zoltán és Ardai Tamás. Fiatal, tehetséges humoristák kaptak lehetőséget Magyarország első stand-up comedy klubjában a Godot Kávéházban arra, hogy díszletek, segédeszközök nélkül, egy szál mikrofonnal kiállva, történeteikkel szórakoztassák a közönséget.

 

A kezdeményezésnek hamar híre ment, a klubműfaj egyre népszerűbb lett, és a folyamatos tehetségkutatásnak köszönhetően a társulat létszáma is gyorsan nőtt. A stand-up comedy csakhamar beköltözött a televízióba, rádióba, a fesztiválokra, céges és magánrendezvényekre, miközben tíz év alatt alapjaiban változtatta meg a magyar humort, közönség kedvencekké téve a műfaj legjobbjait.

 

„10 éve dumálunk
Pár hónaposok voltunk még csak, amikor mocorogni kezdett valami. Már nem csak 20-an, hanem időnként 25-en, sőt 30-an is eljöttek megnézni a Badárt, a Litkait, meg azt a szakállas debreceni srácot, a Hadházit, ahogy a füstös kávéházban felállnak a pódiumra, és mikrofont ragadnak. Igen, valami akkor ott mocorgott, mivel már nem lepődött meg a törzsközönség, ha valaki kiállt eléjük, és mesélni kezdett. Aztán jött egy szemüveges szentesi fiatalember, a Kőhalmi, utána pedig egy vékony zalai gyerek, a Bödőcs. akik földcsuszamlást okozó negyedóráikkal színesítették a palettát. Itt már tulajdonképpen estekről is beszélhettünk, hiszen miután híre ment, hogy itt valami olyasmi történik, amire érdemes időt szánni, a közönség létszáma már 35-40 főre is felduzzadt akár. A kedves nézők tagjai közül egyszer csak felpattant az egyik, hogy ő is szeretné kipróbálni magát. Kovács András Péterként mutatkozott be, de mi csak KAP-nak hívtuk. Ekkor már kultikus hellyé vált a Godot, ahova egy miskolci őrült is benézett, hogy bizonyítson. Igen, az ő nevére is tisztán emlékszem, Aranyosi Péternek hívták. Én már akkor megmondtam, hogy ez ki fogja nőni magát, és igazam lett: eltelt még néhány hét, és robbanásszerűen megnőtt a létszám. már rendszeresen majdnem teltházas, 50 fős esteket tartottunk.
A Madách téren megszületett valami, amit akkor még nem tudtunk igazán megfogalmazni, hogy mi az. Most se tudjuk. de akkor legalább még próbálkoztunk vele.
Most tíz évesek lettünk. Felcseperedtünk, kinőtt a hajunk, kihullottak a tejfogaink, és már egyedül járunk iskolába. Tíz évesek vagyunk. Boldog születésnapot nekünk, és Kedves Nézőinknek. Mert ők - illetve Ti - is most lettetek tízesztendősek."

 

Néhány megdöbbentő adat az idén 10 éves Dumaszínházról:

 

Csak az idén, eddig 684 előadás, több mint 132 000 fizető néző, 72 vidéki helyszínen!

Külföldi helyszínek: London, Dublin, Manchester, Bristol, Bécs, Brüsszel, Amszterdam, Zürich.

 

Idén debütált a Duma Aktuál, Duma Impró, Beugró vs Dumaszínház, Dumaszvingház,
Dallal a falnak - Zene teneked (Bruti és Hadházi László közös zenés estje), Tabu est,

Momentán vs. Dumaszínház, Én, Kőhalmi Zoltán (Kőhalmi Zoltán önálló estje-önmusical),

Egykettő, egykettő! Jó lesz! (Tóth Szabolcs önálló estje) produkció.

 

Estéről estére találkozunk velük. Tévében, rádióban, élő fellépéseken mesélik el életük örömteli-, vagy kínos pillanatait, titkait, fordulatait. Kitárulkoznak, mi pedig csak nevetünk zavarba ejtő őszinteségük hallatán. És éppen ez a céljuk.

 

Nevettetni, szórakoztatni.

Humoristák ők, stand-up komikusok.

 

http://dumaszinhaz.hu/

 

Lantai József