A napokban jelent meg a Romengo zenekar második nagylemeze, Nagyecsed - Budapest címmel

A hagyományos magyarországi oláh cigány zenét játszó formáció anyagán Dresch Mihály, Soós András, Lukács Miklós, Bognár András és a spanyol flamenco gitáros, Juan de Lerida, valamint Martcho Claveria flamenco énekes is közreműködött.

 

A Romengo zenekar tagjai:

Lakatos Mónika: ének, vokál, Rostás Mihály Mazsi: ének, vokál, gitár, tambura

Balogh Tibor: teknő, gitár, kanna, szájbőgő, cajon, Rosonczy-Kovács Mihály: hegedű

Lakatos János Guszti: kanna, szájbőgő, kanál.

 

„Mazsi, Guszti és Tibi szülőfaluja Nagyecsed, Móni és Misi szülővárosa Budapest; ez a két hely határozza meg a zenei világunkat. Mindkettő - ha tetszik - igazi multikulturális központ; Ecseden, a szatmári muzsika fellegvárában, szüleink, nagyszüleink együtt mulattak a magyar parasztemberekkel. Második lemezünkön elsősorban az itteni letisztult oláh-cigány zenét mutatjuk be, hagyományos és saját dalokon keresztül. Ezek egynémelyikében magyar versszakok is felcsendülnek, hogy minden hallgatónk értse, ne csak érezze, hogy miről szólnak az énekek.

Budapesten találkozik végtelen gazdagságú kultúránk minden része egymással és a nyugati zenével. Itt ismertük meg a vonós magyar népzenét, más hazai műfajok legszebb dallamait, és innen kerülhettünk kapcsolatba ez európai cigányság olyan képviselőivel is, mint a spanyol flamenco gitáros Juan de Lerida. A Gyöngyvirágos a türei nagytemplom kezdető kalotaszegi hajnalit pedig ugyanúgy sajátunknak érezzük, mint bármely honfitársunk. Nagy öröm számunkra, hogy Bognár András, Dresch Mihály, Lukács Miklós és Soós András barátaink is velünk muzsikálnak az albumon.

Ének, szájbőgő, kanna, kanál, teknő, tambura... Századokon átívelő hallgatók és pergetők; a magyarság cigány képviselőiként ezzel tudjuk gazdagítani országunk kultúráját."

 

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagyrésze ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal érkezik a magyarországi színpadokra a zenekar, azok után, hogy 2006 óta Európa számos országában igyekezett Magyarország jóhírét vinni.

 

A Romengo Együttes úgy alakult meg, hogy Rostás Mazsi megkérte Lakatos Móni kezét.

Ezzel meg is lett a zenekar magja, amelyhez kapcsolódott Lakatos Guszti, majd nemsokra "gádzsó" létére Kovács Misi, később pedig Balogh Tibi.

 

„Emellett nagyon örülünk, amikor olyan barátaink is fellépnek velünk vendégként, mint Dresch Misi, Szokolay Dongó Balázs, Bognár Andris és táncos barátaink.

Szeretnénk, hogy Magyarországon minél többen leljék örömüket benne, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos darabja. Arra törekszünk, hogy muzsikánkkal méltók legyünk rá."

 

A lemezen közreműködik:

Dresch Mihály: szaxofon, fuhun, Soós András: brácsa, Lukács Miklós: cimbalom,

Bognár András: nagybőgő, Juan de Lerida: gitár, Martcho Claveria: ének.

 

http://romengo.com/

https://www.facebook.com/Romengo?fref=ts

 

Lantai József