"Értéktől-értékig - Ezeréves szakmák találkozása"

A Magyar Pénzverő Zrt. izgalmas, történeti hátteret is bemutató látványos kiállításának megnyitójára került sor a Herendi Porcelánmúzeumban, annak téli szünetet követő második nyitva tartási napján. A Herendi Porcelánmanufaktúra folytatva kulturális misszióját, megkezdte ez évi kiállítás sorozatát, melynek első nyitó állomása a Magyar Pénzverő bemutatkozása Herenden.

 

A Magyar Pénzverő Zrt. a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. meghívására, „Értéktől-értékig - Ezeréves szakmák találkozása" címmel, időszakos kiállítás keretében mutatkozik be a Herendi Porcelánmúzeumban.

 

A Herendi Porcelánmanufaktúra ebben az évben is folytatja értékápoló, megőrző, bemutató és átörökítő tevékenységét, és teszik ezt kiállításaik keretében, idehaza és külföldön egyaránt.

 

„Meggyőződésünk, hogy a párhuzamosan futó életutak időnként a jövőben elkerülhetetlenül metszik egymást. Így van ez a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Magyar Pénzverő esetében is, csak idő kérdése volt, hogy e két értéket teremtő közösség mikor jelenik meg együtt a nagyközönség előtt. És ami összeköt bennünket, ami a metszéspontunkat adja, az az ÉRTÉK. Amikor azt mondjuk, hogy valami ÉRTÉK, akkor általában már, mint eredményt használjuk ezt a fogalmat. Pedig érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan lesz valami értékké, azaz mi adja az értékteremtés folyamatának lényegét? És úgy gondoljuk, hogy különösen időszerű erről most beszélni, amikor értékek találkoznak egymással a mai kiállítás keretében.

 

Az értékteremtéshez elengedhetetlen a hagyományok tisztelete, az értéket előállító közösség felelősségérzete, a türelem, kitartás, szaktudás, tehetség, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra való törekvés, és a környezet elismerései.  Ezek az értékteremtő elemek jelen vannak mind a Magyar Pénzverőben, mind a Herendi Porcelánmanufaktúrában.

 

A Magyar Pénzverő Zrt.-nek a Magyar Nemzeti Bank 100%-os leányvállalataként elsődleges feladata a pénzforgalom zavartalan ellátásához szükséges forgalmi pénzérmék előállítása, de a Társaság gyártja és forgalmazza az MNB által kibocsátott emlékérméket is. Kiemelt fontossággal bír számukra az ezeréves pénzverés hagyományainak ápolása, a magyar történelem és kultúra értékeinek bemutatása és képviselete a saját kibocsátású emlékéremgyártásukban is.

 

A kiállítás során a Magyar Pénzverő Zrt. történetének rövid ismertetését követően egy numizmatikai és pénztörténeti összefoglaló vezeti be a látogatót a pénzérmék világába. A tárlókban ízelítőt nyújtunk az MNB által kibocsátott emlékérmék, valamint a Pénzverő saját termékeinek gazdag kínálatából. Külön szekció foglalkozik a forint pénzrendszer forgalmi érméivel, amelynek egyik érdekessége egy, az 50-es években felgöngyölített forint érme hamisítási ügy képi- és tárgyi eszközeiről szóló vitrin. Hangsúlyt helyeztünk a verési gyártási technológiának bemutatására is, amelyet képi és tárgyi illusztrációk sokasága gazdagít."

 

Végezetül, a látogatók a kiállítótérben elhelyezett golyós présen saját kezűleg készíthettek kifejezetten a kiállítás emlékére készült egyedi éremképpel egy ajándék emlékérmet.

 

 

http://herend.com/

 

Lantai József