Szja-bevallás elektronikusan és ráfázhat aki postán rendel dohányt, mert a Nagy Testvér figyel

Egyre több személyijövedelemadó-bevallás érkezik az interneten a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Tavaly az összes bevallás mintegy negyede elektronikus formában jutott célba. Idén az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványok - egyebek mellett - már az adónyilatkozat („söralátét") is letölthető néhány kattintással a NAV honlapján található banner segítségével, amennyiben a számítógépen a megfelelő Java futtatókörnyezet már rendelkezésre áll. A kész bevallást továbbra is ki lehet nyomtatni, és aláírás után papíron benyújtani vagy az Ügyfélkapun továbbítani a NAV-hoz.

A személyijövedelemadó-bevallás határideje május 20.

A programok elérésében nyújt segítséget a NAV kisfilmje, amely az alább linken érhető el:

http://youtu.be/z_r-BEIUOYc

 

Pórul jár, aki postán rendel dohányt

 

Az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelten ellenőrzi a dohánygyártmányokat tartalmazó belföldi postacsomagokat. A pénzügyőrök eddig országszerte másfél tonna dohányt foglaltak le postahivatalokban.

 

A NAV pénzügyőrei országszerte ellenőrzéseket végeznek postahivatalokban az olyan dohánygyártmányok felderítése érdekében, amely után az adót nem fizették meg.

 

Az ellenőrzés során azon csomagküldeményeket, melyek valószínűsíthetően olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amely után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenőrzi a feladót, valamint a címzettet is.

 

A hatályos jogszabályok értelmében, aki adózás alól elvont jövedéki terméket birtokol, értékesít, használ fel, vagy amelyet nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet, a jövedéki terméket pedig lefoglalja a NAV. Az eljárásban a jövedéki bírság kiszabása mellett, a dohányt is elkobozzák.

 

A Dohánytörvény alapján, aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság, vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.

 

Eddig országosan összesen 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök, elsősorban hazánk legnagyobb dohánytermelő vidékén, az Észak-alföldi régióban.

 

Mivel az illegális dohányárusok kockázatukat minimálisra csökkentve a vételárat előre kérik, a gyanútlan megrendelő nem csak a pénzét veszti el, hanem a büntetését is kockáztatja.