A BKIK szerint is magas még a csökkentés után is az ARTISJUS által követelt jogdíj

2014. október 21-én jelent meg az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleménye, mely szerint 19,5 százalékkal javasolja csökkenteni a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjakat 2015-től.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara örömmel értesült róla, az Artisjus megtette az első lépést a jogdíjcsökkentések irányába, melyről évek óta egyeztetünk képviselőivel.  A BKIK üdvözli a csökkentési szándékot, azonban mértékét kevesli.

 

A mikro-, kis- és középvállalkozásokat terheli elsősorban az ARTISJUS és egyéb szerzői jogvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetek által megállapított díjak, valamint az ezek beszedésére vonatkozó eljárás, amely a turizmusra is negatívan hat. Bár a főváros turizmusa az elmúlt évben és idén is javulni látszik, a szálláshely foglalás növekedés mögött mind a mai napig elmarad a vendéglátás forgalmának javulása. Éppen ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vendéglátó vállalkozások versenyképességének javítására, ugyanakkor az ellenkező irányba hat a jogvédő szervezetek tevékenysége, mert nemzetközi összehasonlításban, a tervezett csökkentéssel együtt is aránytalanul magas az a díj, amelyet a vendéglátó-ipari egységektől beszednek.

 

A díj rendkívül magas összege mellett azoknak a feltételeknek a meghatározása, hogy ki mikor és milyen mértékben köteles díjat fizetni, rendkívül aránytalan, indokolatlan terheket ró a vállalkozókra. A jelen rendszer egyaránt kedvezőtlen a turizmusban dolgozó vállalkozások, a jogdíj jogosultak és az élőzene szolgáltató vállalkozások számára.

 

A BKIK legalább 50 %-os csökkentést javasol, ezért kéri az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületet a csökkentés mértékének újragondolására.