Révay András: Életre szóló utazás

Az ezermérföldes út is az első lépéssel kezdődik - mondja Lao Ce, a híres, kínai bölcs - az első lépés tehát nagyon fontos. Hát még akkor, ha ez az út soha nem ér véget, egy életen át tart. Ilyen a tudáshoz vezető út is, melyen az első lépéseket az ABC jelenti.

Bár a lemez már 2013 tavaszán megjelent, elnyerte a Fonogram Magyar Zenei Díjat és 2014-ben az év gyerekalbuma lett, a könyv bizonyára nagyon előkelő helyen fog végezni az eladások listáján a 86. Ünnepi Könyvhéten. Annál is inkább, mert ez egyben a 14. Gyermek-könyvnapok rendezvénye is. Az „Állati Zenés ABC" számos szigorú feltételnek kellett megfeleljen - mondta el róla egy alkalommal Bíró Eszter, akit sikeres énekesként és színészként is jól ismer már a közönség. Könnyű dolga volt - gondolhatja az, aki kézbe veszi a gyerekek színvilágához közel álló könyvet és meghallgatja a kedves dallamokat. Könnyű, hiszen két gyereke segítségével azonnal lemérhette, mire számíthat. Aki viszont néhány percnél többet is rászán, azonnal belátja: a szerzőnek csöppet sem volt könnyű a dolga.

A dalok mellé olyan képeskönyvet kellett készíteni, ami felkelti a szülők érdeklődését, ha már megvették, hajlandóak lesznek otthon - akár többször is - betenni a CD-t a lejátszóba, és ami a legfontosabb: a gyerekek nem vetetik ki onnan néhány perc után! Az Alexandra Kiadónál most megjelent Állati Zenés ABC ilyen. Födő Sándor zenéje könnyen befogadhatóvá teszi Hegyi György dalszövegeit és miközben Bíró Eszter énekel, a gyerekek elnézegethetik Bakos Barbara rajzait is. Jókor jelent meg a könyv, a most iskolába induló, leendő elsősök már a nyáron elkezdhetnek ismerkedni vele. Mert ugye, az a bizonyos út az ABC-vel kezdődik és a lemezzel kísért, zenés, mesés képeskönyv lapozgatása közben néhány betű észrevétlenül is megragad a fejecskékben.

A szerkesztő és a kiadó elkerülte a hasonló könyvek egyik hibáját, ezt nem nyomták rikító színekkel, fényes papírra. Éppen ellenkezőleg. A grafikus, Bakos Barbara a rajzok vonalvezetésében és a színhasználatban is eltalálta azt, ami a lehető legközelebb áll kisgyerekekhez. Minden barátságos - olykor mulatságos - figurája arra csábít, hogy színes ceruzát vegyünk a kezünkbe és próbáljunk meg hasonló állatkákat rajzolni. Hogy esetleg egy-két dülöngélő betű is sikeredik mellé? Annál jobb! A könyv másik - nem is csekély - érdeme, hogy nem „húz" sem a fiúk, sem pedig a lányok felé! Nem lehet azt mondani rá, hogy ez „kislányoknak való" vagy pedig inkább fiúknak. Bármennyire is meglepő, erre már az apróságok is érzékenyek. Megerősíthetik ezt mindazok, akinek van óvodás, nagycsoportos korú gyermekük.

Elismeréssel kell adóznunk a szövegíró, Hegyi György találékonyságának. Ravasz egy ember, annyi bizonyos. Észrevétlenül csempész a tudás felé elindult kisgyerek tarisznyájába olyan ismereteket, melyekre - lássuk be - bizony nagy szüksége van, és amik ellen, más formában adagolva, esetleg berzenkedne. Mert Csilla, a csini csacsi fogat mos, fésülködik, mosakszik, jó illatú! Piroska az egészséges táplálkozás rejtelmeibe avatja be a farkast és az meg is fogadja a tanácsokat. Ezután nem fogja a húst is hússal enni, sőt kifejezetten megkedveli a zöldséget - gyümölcsöt. Azt pedig ugyan melyik gyerek látná be önszántából, hogy zsírkrétával a falra rajzolni oktalan dolog? De mennyivel könnyebb ugyanerről elénekelni, „hogy akkor én egy kisökör vagyok".

A magyar nyelv sajnálatos sajátosságai közé tartozik, hogy egyes hangzók pontos kiejtésével bizony meg kell küzdeni. Nagyon sokan vannak, akiknek ez könnyen, gyorsan nem is sikerül. Tanúk erre az óvodai logopédusok. Ám ugyanők azt is tudják, hogy a jót sokkal könnyebb énekelve elsajátítani. Az ének még a dadogás ellen is segít! Nos, a „mumus" hangzók között igen előkelő helyen áll az R meg a C. De ha sikerülne becsalogatni a gyereket a Ruca utcába, ahol rucarucit varr a szabó, rucacipzárat, rucacérnával - persze dalolva, akkor esetleg a beszéd is tisztább lenne. A játékos szórakoztatás mellett így viszi - szinte észrevétlenül - előre a gyerekeket ez a könyv az úton, ami az ABC-vel kezdődik, de vége soha nincs, bár az is igaz, hogy igen sok örömhöz elvezet. Csak el kell indulni rajta.

 

 

Bíró Eszter

Állati Zenés ABC

Alexandra Kiadó 2015

ISBN 978-963-357-548-2

Kinizsi Nyomda Kft., Debrecen