APAfüzet II. (Micsoda változás!)

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által a napokban kiadott praktikus kis könyv célja, hogy a szülők felismerjék, a gyermeknevelés közös feladat. Az Apafüzet I.-hez hasonlóan ez az új kiadvány is az édesapák számára nyújt elsősorban segítséget, a gyermek érkezésével együtt járó helyzetben való eredményes helytállás érdekében. A terjesztés a védőnői-hálózaton keresztül történik, munkájukat remények szerint segíti e hiánypótló füzet.

 

Az APA-füzet II. a Kopp Mária által kezdeményezett sikeres Apafüzet (I.)-hez hasonlóan az édesapák számára nyújt segítséget. Céljuk a füzettel a gyermek első évében felmerülő kérdésekre válaszokat adni a szakmai előírások, ill. tudomány legújabb eredményeinek figyelembe vételével. Ezzel segítve a védőnők munkáját is reményeik szerint, akik eljuttatják a füzeteket a családokhoz, édesapákhoz. Mivel a "királyfi" vagy "királylány" érkezése izgalmas, gyakran kritikus időszak a család életében, ezért fontos, hogy kapjanak a kiadványból, így hiteles és korrekt információhoz juthatnak. A füzettel a házasságok, kapcsolatok megóvása, válások megelőzése is fontos cél.

 

Az Apafüzet II. kiadványt a VII. kerületi HellóAnyu! családbarát közösségi kávézóban Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, Novák Katalin, államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma), Andrek Andrea, az Apafüzet II. szerzője,

Léder László, az Apafüzet II. szerzője, és a kiadás támogatói, Márta Bettina, HR vezető (Ingatlan.com), Dr. Ferencz Iván, jog és compliance vezető (Fundamenta), Szalay György, kommunikációs szakértő (Magyar Nemzeti Bank), és Gazsi Zoltán, ügyvezető igazgató (Eisberg) mutatta be.

 

A családtámogatások mindegyike elérhető a férfiak számára is, a kormány célja ezzel az, hogy az apák is minél inkább jelen tudjanak lenni a család életében, részt tudjanak vállalni a gyermekek nevelésében - erről beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom budapesti bemutató rendezvényén. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az apára a gyermeknek ugyanakkora szüksége van, mint az anyára, ezért cél, hogy az apa közvetlen kapcsolatot alakítson ki a gyerekkel, ne csak az anyán keresztül. Azok a kisgyermekek, akiknek jó a kapcsolatuk az apával, már a harmadik hónaptól jobban tudnak kommunikálni és jobb lesz a mozgásfejlődésük is. Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.

 

„Ahhoz, hogy az apák egyre közelebb tudjanak kerülni újszülöttjükhöz és ezáltal saját apai szerepükhöz, belső, ösztönös tudásukhoz, sok esetben támogatásra van szükség. A legfontosabb támogatás a család női tagjai köréből érkezhet: a párjától, édesanyjától és anyósától. Természetesen fontos az egészségügyi szakszemélyzet biztatása is. Az Apafüzet 2. abban kívánja segíteni az érintetteket, hogy felismerjék az apák aktív jelenlétének értékét a gyermek fejlődése és a család gördülékeny, egészséges működése szempontjából rövid és hosszú távon." (Andrek Andrea, az Apafüzet II. szerzője - pszichológus, gyakorló anya)

 

„Sajnálatos tény, hogy a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is egyre több gyermek nő fel apa nélkül. Az apa nélkül felnövő gyerekek sérülékenyebbek, egészségi állapotuk általában rosszabb, mint a családban nevelkedő társaiké. A hazai helyzetet tovább nehezíti, hogy azokban a családokban is, ahol apa van, az apa a szükségesnél kevesebb "minőségi időt" tölt gyermekeivel. Az apafüzet célja, hogy ráhangoljuk mind az édesapákat, mind az édesanyákat annak felismerésére, hogy apára a gyermeknek ugyanakkora szüksége van, mint anyára." (Léder László, az Apafüzet II. szerzője - pszichológus, gyakorló apa)

 

http://www.haromkiralyfi.hu

 

Lantai József