logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://www.euroastra.hu)

A FŐKERT Nonprofit Zrt. megkezdte a fővárosi parkokban, fasorokban a platán-csipkéspoloska elleni védekezést

Megjelentette: johannes
Dátum: 2015 júl 2 - 01:32

Platán-csipkéspoloska (erősen nagyított) [0]Platán-csipkéspoloska (erősen nagyított)A platánfák permetezése elsősorban a platán-csipkéspoloska elleni védekezésre szolgál, mely kártevő minden évben rendszeresen fellépve a platán legjelentősebb károsítója.

 

A mintegy 3-4 mm nagyságú kártevő szívogatása következtében a fák lombozata sárgul, az asszimiláció korlátozódik, a növények ellenálló-képessége csökken, hosszabb távon a fák pusztulásában is jelentős szerepet betölthetnek.

 

A platán-csipkéspoloska lakossági oldalról is problémát okozhat, mivel a lakóházakhoz közeli platánfákról a telelésre vonuló egyedek gyakran az épületek ablakába húzódnak. A kártevő az emberre nem veszélyes, jelenléte azonban zavaróvá válhat.

 

Védekezésre közterületen felhasználásra engedélyezett rovarölő szereket használ a FŐKERT, melyek kontakt és felszívódó hatással rendelkeznek.

 

A permetezések során nem csak az áttelelő platán-csipkéspoloskák - melyek a következő évi fertőzések alapja -, hanem a platánfákon az utóbbi időben nagymértékben megtalálható amerikai lepkekabócák számát is jelentősen csökkentik a szakemberek.

 

Figyelembe véve az egyre több helyen megjelenő lisztharmat, valamint apiognomóniás fertőzéseket is, a rovarölő szeres permetezéssel egy menetben gombaölő szert is kijuttatnak a FŐKERT munkatársai.

A pontos helyszin idópont táblázat letölthető a cikk végén lévő linkről.


Forrás URL:
http://www.euroastra.hu/node/92541